"Eşim Muğla'ya gideceğim istediğin birşey var mı?" diye sorduğunda uzun bir liste yaptım. Listenin en başında da bergamut vardı elbette. Tam da mevsimidir diye düşünerek reçelini yapmaya karar verdim. Tabi bergamutla birlikte kazayağı, kekik ve taptaze biberiyeler de geldi. Nasıl özlemişim hepsini de. Mis gibi kekik ve bergamut kokuyor evim hala. Nasıl severim bu kokuyu.
Resimde bergamutum da resmini görüyorsunuz. Belki fotoğraftan anlaşılmıyor ama bir kiloya yakın ve kocaman. Bir tanesi reçel yapmam için yeterliydi. Kocaman bir kavanoz bergamut reçelim oldu. Sadace dış kabuğunu rendelemekte zorlandım. Gelelim tarife;
YAPILIŞI:
- Bergamutların dış kabuğunu rendeliyoruz. Maksat dış kabuğu tamamen temizlemek ki reçelimiz acı olmasın.
- Sonra kabuğu dilimliyoruz, iç kısmını kullanmıyoruz.
- Ve tartıyoruz. Şeker miktarı kabuk miktarının 1,5 katı olacak.Benim bergamutumdan 640 gram kabuk çıktı. Şeker miktarını da 960 gram olarak ayarladım.
. Kabuklarımızı tencereye alıp üzerini örtecek kadar su koyup kaynatıyoruz. Suyu döküp tekrar su ekleyip yine kaynatıyoruz. 3-4 kez aynı işlemi yapıyoruz. Acılığı gidene ve yumuşayıncaya kadar bu işleme devam ediyoruz.
- Şerbeti için 960 gram şekerle 2 su bardağı suyu kaynattım. 500 gram şeker için 1 su bardağı su olarak hesaplıyoruz. Biraz koyulaşınca altını kapatıyoruz. Ilıyınca bergamut kabuklarını atıp şerbetle birlikte biraz kaynatıyoruz.
- Ertesi güne kadar bu şeklide bekletiyoruz. Ve tekrar kaynatıyoruz. Bir iki taşım kaynadıktan sonra 1-2 limonun suyunu ekleyip karıştırıyoruz.
- Kavanoza koyup soğutuyoruz.
Ben limon suyu eklemeyi unuttuğum için ertesi gün reçelimi kristalleşmiş olarak buldum ama pes etmek yok bugün ısıtıp limon suyumu ekleyeceğim. Hoş kokulu ve nefis bir reçel oldu, şiddetle tavsiye ederim.
15 yorum:
Sevda' cığım,
ben de Antalya' ya gittiğimde aldığım değişik reçellerin içinde mutlaka bergamutta vardır. Tadı, kokusu ne güzeldir.
Ellerine sağlık, sevgiler.
kaç sene önce abime akdeniz tarafından bir yerden bir arkadaşı yollamıştı şimdi hatırlayamıyorum neresi ben ilk defa o zaman yemiştim bay oluyor ama.
bir daha bulamadım istanbulda bergamut reçeli bulsam alıcam ama yok:(((
inan çok güzel görünüyor seninki ve o gün bugün o lezzet hala aklımda benim yerimede afiyetle yiyin:))
yapıldıktan sonrası çok güzel gözüküyor,ellerinize sağlık,daha önce hiç tatmadım ama ilk fırsatta denemeyi düşünüyorum,siteniz çok güzel bende ziyaretlerinizi beklerim.esradan.blogspot.com
Özlemciğim,
gerçekten kokusuna bitiyorum ben de. teşekkürler canım. sevgiler..
Zeynepciğim,
ben de Ankara'da hiç görmedim. ancak Muğla'ya gidince alıp kendim yapıyorum. teşekkürler canım. sevgiler..
Sevgili Esra,
beğenmene çok sevindim, teşekkürler.tabi ki gelirim seni de ziyarete. sevgiler..
arkadaşımda yemiştim reçelini ama hiç kendisini görmemiştim bergamutum ilginç geldi bana..
ama reçel nefis gözüküyor..ellerine sağlık cnm.
sevgilerimle..
Özlemciğim,
çok yaygın bulunan bir meyve olmadığı için görmemen gayet doğal.
Teşekkürler canım. sevgiler..
Bana ne bana ne ben de isterim o reçelden! Eline sağlık Sevdacığım, çok güzel olmuş! Ben de çok severim bergamot kokusunu, tadını!
Sen benim için de ye olur mu tatlım?
Sevdacım reçelinin tadına bakmıştım ben de; gerçekten kendine has bir kokusu var. Bergamutu reçel olmadan ilk kez sayende gördüm, görünüşü çok değişikmiş cidden.
Ellerine sağlık canım, ne güzel ışıl ışıl bir reçel olmuş. Tarifi de çok ayrıntılı yazmışsın. Bir gün bergamut bulursam senin tarifle deneyeceğim mutlaka.
Sevgiler canımcım:).
aslı
Burçakcığım,
Keşke aynı şehirde otursaydık hemen ulaştırırdım sana. SEnin yerine de büyük bir zevkle yiyeceğim emin ol canım. öpüyorum.
Aslı'cığım,
ne mutlu bana bir faydam olmuş. Beğendiğine çok sevindim canım, güzel sözler için çok teşekkürler. sevgiler..
Nasıl da eski günleri anımsatıyor bu fotoğraflar. Bodrum'da yaşarken mevsiminde her pazara çıkışımda dayanamaz, gördüğüm bütün bergamutları toplardım. O parfümüne bayılırım! Sonra da tabii kendime kıza söylene reçelleri yapar, eşe dosta dağıtırdım. Nasıl özlemişim. (Kitabı beğenmene çok sevindim, teşekkürler!)
Tijen'ciğim,
Bana da hep Muğla'yı hatırlatır. Ben de çok özledim oraları. İnanılmaz bir koku ve aroma. Ben teşekkür ederim böyle güzel bir kitap kazandırdığın ve bizi bilgilendirdiğin için. sevgiler..
Sevda'cığım,
Trabzon'da evimizin yakınında küçük bir rum evi vardı ve askeriyeye kiraya verilmişti.İşte bu Kehpatlardan (Bergamut) o bahçede vardı.Bizde Bergamut değil Kehpat denilir bu narinciyeye..Belkide yanlış yazmış olabilirim adını,bilenler varsa beni uyarabilirler.))
Her yıl mevsimi geldiğinde rahmetli anneannem askeriyenin kapısına dayanıp askerciklere toplatıp reçelini yapardı.Paşaya da özel olarak 1 kavanoz giderdi..))Bak reçelin bana neler yaşattı Sevda'm.Ağız tadıyla güzel günler yersiniz inşallah.Ellerine sağlık tekrardan canım..
Sevgiler
Gül'cüğüm,
Sayende farklı bir ismini de öğrenmiş olduk ne güzel. Anılarına da ddöndürdüm seni. ÇOk da hoş bir anı. Birden ben de orada yaşamış gibi hissttim kendimi. Çok hoşuma gider büyüklerle ilgili anılar. Benim büyüklerim böyle hoş anılar yaşatmadığı için sanırım.
öpüyorum canım.
MERHABA GÖRUNUM SAHANE BEN YALOVA'DA BULAMDIM ELLERINE SAĞLIK
Çok teşekkür ederim
Yorum Gönder