Salı, Haziran 27, 2006

AK ÇORBA



Bir süredir tarif yazamıyordum bugün bir çorbayla giriş yapayım. Bu tarifi Lezzet Dergisi'nin Osmanlı Çorbaları bölümünden aldım. Hem kolay hem lezzetli. Yayla çorbasına benzemekle beraber tarhun kullandığınız için tadı farklı oluyor. Tarhun Osmanlı mutfağında çok kullanılan bir baharat ya da ot çeşidi. Ankara'da aramadığım yer kalmamıştı en sonunda İstanbul'a gittiğimde Mısır Çarşısı'ndan aldım. İstanbul'a gidip de baharat almamak olmaz.

MALZEMELER:
  • 2 çorba kaşığı pirinç,
  • 4 su bardağı su,
  • 1 yumurtanın sarısı,
  • 1 çorba kaşığı un,
  • 2 su bardağı yoğurt,
  • 60 gram tereyağı,
  • 1 tatlı kaşığı kuru tarhun,
  • 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber,
  • tuz.

YAPILIŞI:

Pirinci yıkayıp süzün. Tencereye alıp 4 bardak su ve tuz ilave ederek yarım saat haşlayın. Pirinçler haşlanırken çorbanın terbiyesi için bir kaseye önce yumurta ile unu alıp, sonra yoğurdu ekleyip iyice çırpın. Karışımı 2 çorba kaşığı suyla inceltip azar zar çorbaya ilave edin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte 15 dakika daha pişirin. Tereyağını tavada eritip tarhunu ekleyin, Çorbaya ilave edip 1-2 dakika daha pişirin.Çorbayı servis kaselerine alın. Taze çekilmiş karabiber ekleyip rendelenmiş havuçla süsleyerek sıcak servis yapın.

Hiç yorum yok: