Perşembe, Şubat 21, 2008

İZMİR VE MANTAR



İzmir'e gideceğimden bahsetmiştim hatırlarsanız. Ama neler yaptığımdan neler gördüğümden bahsetmemiştim. Sizlerle o güzel şehri paylaşmak istedim.
Ankara'dan bembeyaz ve soğuk bir günde yola çıkıp güneşli bir İzmir'e vardım. En soğuk zamanı İzmir'in dediler ama ne soğuklar görmüş biri olarak sıcacık buldum oraları. Tadını çıkardım diyebilirim.
Cuma günkü Hatay pazarını gezdim mesela. O güzel otlarda gözüm kaldı önce. Biraz dolaşıp şevketibostan alayım deyip bittiğini görünce çok üzüldüm. Ama arapsaçını aldım hemen. Ve de bu mantarlardan. Kesinlikle çok lezzetliydi. İstiridye mantarı sanırım ama ismi farklıydı pazarda. Tabi ben unuttum her zamanki gibi.
Sonra Sevinç pastanesine uğradık. Ananaslı ve çok hafif bir pasta yedim. Onun adını da unuttum:))) Frambuazlı pastası da nefisti.

" İzmir, tatlı ve sevgili şehrim.. Bir gün şayet senden uzakta ölürsem.. Beni sana getirsinler.. Fakat mezarıma götürürlerken, "Öldü" demesinler. "Uyuyor" desinler koynunda.. Tatlı İzmir'im.." Ve bu dizenin sahibi Dario Moreno'nin evini ve evinin bulunduğu şirin sokağı gezdik.
tarihi asansör de buradaydı.

O güzelim mandalina bahçelerini görmeye gittik. Bu güzelliklerin içine serpilmiş lüks villaları da görmemek mümkün değil. Ama benim hiç sevmediğim tar evlerdi. Çok lüks ve gösterişli. Balık yemeyi de ihmal etmedik. Deniz olan bir şehirde balık yememek olur mu. O güzelim barbunyalara kaşarlı mısır ekmeği ve zengin bir salata eşlik ediyordu. Kalamarı da ihmal etmedik. Cibez salatasının da tadına ilk defa baktım, nefisti.
Bol malzemeli, salam ve kızarmış kaşarla yapılan tostları da yemeden dönmedik. Küçük bir büfede ayran eşliğinde yapılan bu ziyafeti de gözardı edemedim. İzmir'i sevmişimdir hap. Sıcak gelir bana şehir de insanı da.

Mantarları da eve gelir gelmez pişirdim. Çok lezzetliydiler.

SEBZELİ MANTAR SOTE


Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında soteleyin. Mantar ve ince doğranmış yeşil biberleri de ekleyip soteleyin. Kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri ekleyip pişirmeye devam edin. Tuz ve karabiberi ekleyip ocaktan alın.

SADE MANTAR SOTE


Mantarları doğrayıp zeytinyağında soteleyin. Tuz ve karabiberi ekleyip yumuşayana kadar pişirin. Bu şekilde bile nefis oluyor.












17 yorum:

gülizar dedi ki...

canım benim soteler harika.Ah ah mantar deyince eski günler aklıma geldi yağmurdan sonra nasıl can atardım babaannemle mantar toplamaya gitmek için.Yemesinden çok toplamasını severdim.Sağolsun ben gidemesemde babaannem salamura yapıp memleketten yollar bana.Tekrar ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Bir izmirli olarak gülümseyerek okuyorum.Canım izmirimi bende çok seviyorum mantarda bir harika ellerine sağlık öptümm

sevdamavisi dedi ki...

Gülizarcığım,
biz de çocukken giderdik mantar toplamaya ama hangilerinin yendiğini bilmediğimiz için tekrar atardık. sanırım yenmiyordu topladıklarımız. ama gerçekten de çok zevkliydi.
ne mutlu bana seni çocukluğunda yolculuğa çıkarmışım. çok teşekkür ederim. sevgiler..

Ayşeciğim,
çok teşekkür ederim. sevgiler..

Selcen Şenocak dedi ki...

Oyacığım geldinde neden haberim olmadı yaaa:(.
Çok güzel anlatmışsın Güzel İzmiri Bende çok seviyorum.

Sen bana haber vermedin :) ama bu adrese uğra arada bir kahveye yani ankaralı çok güzel arkadaşlarımız var bende geleceğim ankaraya buluşacağız sende gelirsin:)

http://www.ayyachat.blogspot.com/

blogcular kahvesi sayfanın alt kısmında ha bire muhabbet var :)

Sevgilerimle iyi bir hafta sonu dilerim.

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Selcen,
çok teşekkür ederim . ben de bir buluşma ayarlamaya çalışıyorum. seninkine de gelirim çok güzel olur. sevgiler..

Cafe Gusto dedi ki...

Sevdam yerim ben o İzmir'in mantarlarını da, balıklarını da,sahilini de,insanlarını da.....Herşeyini çok özledim ben...Benim yerime gezmiş ol...sevgiler.....

sevdamavisi dedi ki...

Serpilciğim,
biraz hasretini giderdim sanırım veya özlemini artırdım hatırlatınca:)) sevgiler canım.

Adsız dedi ki...

Cok lezzetli görünüyor,ellerine saglik.Iyi hafta sonlari.

Bir Anne dedi ki...

Izmir gezini okuyunca kendimiz oralarda hissettim bir an. Sevinc pastanesi, asansor, hatay pazari... ah ah, ne ozledim ama...

Neşeli Sesler dedi ki...

Harika görünüyorlar elleirnize sağlık
Sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

Kızılcıkşurubu,
çok teşekkür ederim. sevgiler..

Nurgülcüğüm,
demek ki senin de özlemiini hatırlattım. güzel şehir ne diyeyim. sevgiler..

sevgili Elif,
çok teşekkür ederim. sevgiler..

ceyt dedi ki...

mmm sebzeli mantar soteye bayıldım.nefiss görünüyor.ellerine sağlık canım.
sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

Ceytciğim,
çok teşekkür ederim. sevgiler..

Dilek'ce dedi ki...

Sevdacigim istridye mantari cok sevdigim mantarlardandir. Vejeteryan misafirlerime yaparim istridye mantari, pane kizartilmis sekilde.
Sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

Dilekciğim,
kesinlikle çok lezzetli senin yöntemini de deneyeceğim. çok teşekkürler. sevgiler..

mantar dedi ki...

Ellerinize sağlık :)

sevdamavisi dedi ki...

teşekkürler