Salı, Şubat 12, 2008

FISTIKLI MAKARON

Biraz uzak kaldım buralardan özlemişim bloğumu ve sizleri. Kızım tam iyileşti derken yeniden rahatsızlandı. Onun başında sabahlayınca ve iş yerindeki gerilimler yüzünden giremiyordum boğuma. Ortalık durulur durulmaz döndüm.

Makaron yapması zor fakat bir o kadar lezzetli bir tarif. İlk denemem olduğu için garantili bir tarif denemek istedim. Tabi ki rüzgar beni sevgili Zinnur'un bloğuna götürdü. Tarifi aynen uyguladım. Ama ben arşivimde olsun istediğim için kendi sayfama da yazdım. Krema torbamın sorun yaratması bile beni yolumdan döndüremedi ve güzel bir sonuç elde ettim.



MALZEMELER:

Fistikli Makaron hamuru icin:

  • 1 ¼ bardak pudra sekeri
  • 113 g ayiklanmis tuzsuz antep fistigi ici
  • ¼ bardak arti 2 yemek kasigi (oda sicakliginda) yumurta aki
  • Bir cimdik tuz
  • ¼ bardak seker

Fistikli Krema icin:

  • 43 g ayiklanmis tuzsuz antep fistigi ,
  • 1 bardak pudra sekeri,
  • 6 yemek kasigi yumusak tereyağ,
  • Vanilya
YAPILIŞI:

  1. Pudra sekeri, antepfıstığı (toz kullandım) mutfak robotunuzda un oluncaya kadar cekin. (birlikte cekmek daha güzel oluyor. yaklaşık 3 dakika sürüyor.) ,
  2. Şimdi tamamen yağsız ortamdaki yumurta aklarınızı mikserinizin orta hızında yumuşak tepeler oluşmaya başlayıncaya kadar çırpın. Mikserinizin devrini artırın ve bir yandan çırparken bir yandan da 1/4 yemek kaşığı şekeri yavaş yavaş ekleyin. Bu şeker ekleme-çırpma işlemi yaklaşık 2 dakika sürecek. Bu işlem sonunda oldukça sert tepecikler oluşturan parlak ve pürüzsüz görüntülü bir köpük oluşacak.
  3. Kuru malzemenizi bir elekten gecirerek yarısını yumurta aklarının üzerine dökün. Büyük bir kaşıkla yumurta akına karıştırın.İkinci bir karıştırma yapacağınız için ilkinde iyice karıştırmasanız da olur. İkinci yarıyı da dökün ve karıştırın. Karıştırma işlemine yumurta akı beyazlarını kaybedip iki renkli hamur görünümünden kurtuluncaya kadar devam edin ama o aşamada hemen durun.
  4. Hamurunuzu sıkma tüpünüze kaşıkla doldurun. Hazırladığınız pişirme kağıtlı tepsilere birbirinden 2 cm uzaklıkta olacak şekilde 2,5-3 cm çapında hamurlarınızı sıkın. Sonra tepsinizin kenarlarına ya da alına yavaş yavaş vurun. Makaronları sıkarken oluşan sivri uçlar bu şekilde ortadan kalkıp makaronlar güzelce yayılacağı gibi, malzeme karıştırılırken kurtulamadığınız hava kabarcıkları da böylece ortadan kalkıyor.
  5. Makaronlarımızı kurutmak için bir kenara koyup 30 dakika-1 saat kadar bekletiyoruz. Bir saatin sonuna doğru kontrol edin. Üstleri hafif sertleşmiş olacak. Fırınımızı 175C ye getiriyoruz. Her bir tepsinizi 10 dakika kadar pisirin. Önce biraz kabarıp sonra etekler oluşacak .Makaronlari soğuyunca pişirme kağıdından ayırabilirsiniz. Makaronları kurtardıktan sonra benzer büyüklük ve görünüşte olanları çift çift ayırın. Aralarına kremasından koyup iki makaronu yapıştırın. Bir gece buzdolabında bekletirseniz daha lezzetli oluyor. Saklama kabında beklettiklerim de çok yumuşak oldu, hoş bir tat oldu.

Kremanın Yapılışı:

Krema icin, aynı makaron hamuru için yaptığınız gibi, fıstıkları ve pudra şekerini birlikte çekin. Sonra bu fıstık ununu ve vanilyayı oda sıcaklığındaki tereyağıyla karıştırarak bütünleştirin. Gerekiyorsa sürülecek kıvama gelinceye kadar buzdolabında dinlendirin.


Nihayet benim de böyle bir fotoğrafım oldu:)) Yaşasınnnnn...

14 yorum:

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Braavoooooo...
Tebrik ediyorum canım.
Harika bir deneme olmuş doğrusu...

sevdamavisi dedi ki...

Burçinciğim,
çok teşekkür ederim, birden çok mutlu oldum bu güzel sözleri duyunca. sevgiler..

ceyt dedi ki...

canım, kızına tekrar geçmiş olsun.çocuklar böyle işte.benimde oğlum hasta bu aralar.gece gündüz kucakta geziyoruz.bende pek giremiyorum nete.makaronu hep duyarım bir türlü cesaret edemedim yapmaya.seninkiler nefiss görünüyor.ellerine sağlık canım.özelliklede alttaki çikolata toplarına bayıldım.muhteşem bir görüntüsü var.
öpüyorum.
sevgiler

Cafe Gusto dedi ki...

Sevdacığım kızına geçmiş olsun.Ayrıca makaronlar nefis.Birgün benimde böyle bir fotoğrafım olacak inşallah.Sevgiler...

Yaren dedi ki...

Harika görünüyor,güzelde anlatmisin ,benimde hemen yapasim geldi.Yazmak istedim benimde artik oldu diye.Hep tembellik ediyorum,bir türlü baslayamiyorum.Ellerine saglik harika,fistiklisida cikolatali kadar harika görünüyor canim.

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Ayyyy, tam etekli etekli pek güzel olmuşşşş:)) Darısı başıma:))

Ellerine sağlık,

Sevgiler....

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Canim,
makaronlarin sahini yapmissin, yani fistiklisi nasil bir lezzet patlamasi yaratmistir, insan düsünmek bile istemiyor, cok güzel bir tarif ve renk ayrica, hersey icin ellerine saglik diyorum.

Selam ve sevgilerimle..

sevdamavisi dedi ki...

Ceytciğim,
çok teşekkür ederim. oğluna da geçmiş olsun diyorum hasta olunca pek nazlı oluyorlar. Gerçi yetişkinler bile öyle oluyor. Canım aslında çok da zor değilmiş . benim krema sıkma torbam bozuldu çok zorladı ona rağmen yapabildim. bence bir kere deneyince gerisi geliyor. sevgiler..

Serpilciğim,
çok teşekkür ederim. Umarım senin de olur . sevgiler..

Yarenciğim,
çok teşekkür ederim. Ben de çikolatalısını merak ediyorum. ilk fırsatta deneyeceğim. sevgiler..


sevgili Rapunsel,
beğendiğine çok sevindim, teşekkürler. umarım senin de olur. sevgiler..

Kevserciğim,
çok teşekkürler canım. Gerçekten de nefis oluyor. çok beğenildi. sanırım en güzeli de bu. sevgiler..

Damak Tadı dedi ki...

Tek kelime HARİKASIN Sevda'm..Muhteşem görüntüler ve başarılı macaronlar..Daha ne oldun tatlım..O maharetli ellerine sağlık canım..Kocaman öpüyorum seni..


Sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

Gül'cüğüm,
Ne güzel sözler böyle içimi açtın. senden bunları duymak gurur verici.Çok teşekkür ederim. sevgiler..

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Ayy Sevdaa çok güzellll afiyetler olmuştur eminim :))

sevdamavisi dedi ki...

Teşekkürler Burcucuğum, evet çok afiyet oldu canım:)) sevgiler..

Hanife dedi ki...

Harika Sevda'cigim.. Ellerine saglik.

sevdamavisi dedi ki...

Hanifeciğim,
çok teşekkür ederim. sevgiler..