Çarşamba, Mart 12, 2008

ZEYTİNYAĞLI ARAPSAÇI


İzmir pazarından alıp Ankara'ya kadar taşıdığım arapsaçını sizlerle paylaşmak istedim. Zeytinyağlı o kadar lezzetli oldu ki kesinlikle sık sık yapılacak bir lezzet özellikle de baharın geldiği şu günlerde. Otların lezzetli olması için az su ile ve limonla pişirilmesi gerektiği kanısına da vardım. Tabi zeytinyağını da unutmamak lazım. Arapsaçını bilmeyenler olabilir diye resmini de yaınlamak istedim. Sıcakların kendini gösterdiği ve diyet programlarına başladığımız şu günlerde hafif tariflere ihtiyacımız var sanırım. Tarifi de Girit Yemekleri adlı kitaptan aldım.


MALZEMELER:
  • 1 kg arapsaçı,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 1 çay bardağı zeytinyağı,
  • ½ limonun suyu(bir tane limon kullandım bol ekşili nefis oldu),
  • 1 tutam tuz,
  • 2 su bardağı su.

YAPILIŞI:

  1. Arapsaçını ayıklayıp yıkayın ve ikiye bölün.
  2. Tencereye yerleştirin.
  3. İnce doğranmış soğan, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve suyu ekleyerek pişirmeye bırakın.
    Kaynadıktan sonra kısık ateşte 30-40 dakika pişirin.


15 yorum:

ceyt dedi ki...

merhaba canım, zeytinyağlıları özelliklede yeşillikleri çok severim.arapsaçını ilk defa duyuyorum.dereotuna benziyor görüntüsü.ellerine sağlık çok güzel olmuş.tadınıda merak ettim doğrusu.
kocaman öpüyorum sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ohh mis gibi olmuştur. Ellerine sağlık canım. Bizde de akşama karışık ot salatası var. :)))
Mevsim geldi yaşasın ki !

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Keşfedilecek ne kadar çok bitkimiz var, paylaşımın için teşekkürler, ellerine sağlık Sevda :))
Sevgiler...

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Sevda'cigim,
Cok guzel olmus,ama ben hic denemedim, tadini merak ettim simdi.
Sevgilerimi gonderiyorum.

Hale dedi ki...

sevdacigim ellerine saglik cok guzel gorunuyor, bende Izmirliyim ve rahmetli annem arapsacini kuzu etli yapardi cok guzel oluyor mutlaka denemelisin..

Selcen dedi ki...

Ellerine sağlık canım nelerde götürmüşsün İzmir'den:) ne güzel afiyetler olsun. Canın ne zaman, ne isterse söyle yollarım ben sana:)

Sevgiler...

sevdamavisi dedi ki...

Ceytciğim,
nefis bir ot gerçekten. öneririm. dereotuna benziyor ama tadı çok farklı. teşekkürler. sevgiler..

Burçinciğim,
çok teşekkür ederim. bahar gelince otlara hücum ediyoruz. sevgiler.

Burcucuğum,
neler var neler. her geçen gün yenilerini keşfediyoruz. teşekkürler. sevgiler..

Aybikeciğim,
çok teşekkür ederim. sevgiler..

Haleciğim,
etli olanını da merak ediyorum gerçekten, İzmir e tekrar gidersem alırım artık. sevgiler..

Selcenciğim,
çok teşekkür ederim canım çok incesin. sevgiler..

Feyza Fidan dedi ki...

Sevdacım bu arap saçını geçen bahar bizim semt pazarında görmüştüm, pazarcıya sormuştum nasıl yapılıyor diye ama tabiiki yapabileceğim bir tarif verememişti o anda..Tadını çok merak ettim, sanırım bugün yarın çıkar yine pazarlarda..Senin tarifinle mutlaka deneyeceğim,ellerine sağlık canım benim,
Sevgiler...

Tatli Hatiralar dedi ki...

merhaba :) ilk kez ugradigim blogunuzda beni super bi supriz bekliyormus, arapsaci !! esimle ben cok severiz :) amerika'da hic bulamadigimiz bu guzel bitkiyi, kayinvalidem bizim icin kisin alir kavurur, dondurucuya koyar, yazlari gelince biz yiyelim diye .. ama biz kavururken pirasayla kavuruyoruz bi de limon suyu koymuyoruz, onun yerine sarimsakli yogurtla yiyoruz. gerci ben yogurtsuz da yerim ya hos :) aaaaayy anlatirken bile agzimin suyu akti desem hic mubalaga etmis olmam . afiyetle yiyin bizim icin de :)

sevdamavisi dedi ki...

Feyzacığım,
ne kadar şanslısın semt pazarında arapsaçı satılıyor. biz de ancak egeye gittiğimizde alabiliyoruz. Bu tarifle çok lezzetli oluyor. istersen etli ve yumurtalı da yapılıyor. o tarifler de var bende verebilirim. sevgiler..

Tatlı hatıralar,
sen anlatırken benim bile ağzım sulandı. Senin tarifini de denemek lazım lezzetli görünüyor. sevgiler

makcig dedi ki...

Merhaba.Ne güzel ben Antalya'lıyım bizde de çok sevilen bir otu görmek nette.Giritten gelenlerde öğrenmiştir Akdenizliler bu emeği pişirmeyi.Ellerinize sağlık memleketinden uzak bir Akdenizliye memleket kokusu getirmişsiniz.

Yaren dedi ki...

Ben arapsacini hic duymadim ama sayende artk biliyorum,lezzetliyede benziyor,tarifin cok hos olmus,ellerine saglik canim.Iyi hafta sonu diliyorum,sevgiyle kal canim.

gülizar dedi ki...

Canım ellerine sağlık.Ben zaten egenin zeytinyağlılarının hastasıyım.Çok sağlıkla ve lezzetli bir tarif bizlerle paylaştığın için teşekkürler.İyi hafta sonları diliyorum.

http://ballkabak.blogspot.com/ dedi ki...

Benim gibi otçul birine en güzel yemek böyle bir yemek olurdu.Ellerine sağlık

sevdamavisi dedi ki...

Makcig,
çok teşekkür ederim. ne mutlu bana memleketinin havasını getirebilmişsem, sevgiler.

Yarenciğim,
çok teşekkür ederim. beğendiğine çok sevindim. sevgiler..

Gülizarcığım,
aynı hastalık bende de var. tüm planlarımı Ege de yaşayabilmek için yaptım inan. sevgiler...

Ayşeciğim,
çok teşekkür ederim. sevgiler..