Pazartesi, Eylül 24, 2007

İFTAR SOFRAM

İlk iftar davetimde o kadar acele hazırladım ki sofrayı yemeklerimin bir kısmının fotoğraflarını çekemedim. Çekebildiklerimi de sizlerle paylaşmak istedim. Apor topar sofraya oturmamız ve benim susuzluk krizim nedeni ile unutmuşum fotoğrafları ama ikinci davetimde çok ayrıntılı çektim tüm yemeklerimin resimlerini. Onları da ilerleyen zamanlarda yayınlayacağım.





ÇEŞMİNİGAR ÇORBASI

Sofra dergisinde görmüştüm bu tarifi, mercimek çorbasının daha zengin hali. Denemenizi öneririm.

MALZEMELER:

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek,
  • 1,5 su bardağı süt,
  • 4 su bardağı su veya et suyu(ben etsuyu kullandım),
  • 2 yumurta sarısı,
  • 2 çorba kaşığı margarin,
  • 2 adet soğan,
  • 1 çorba kaşığı un,
  • 1/4 limonun suyu,
  • Tuz.

YAPILIŞI:

  1. Yağı tencerede eritip ince ince doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  2. Unu ekleyip sararana kadar kavurun.
  3. Yıkanmış mercimeği ve 4 bardak suyu ekleyip mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
  4. Süzgeçten geçirin ya da blendarda çekin.
  5. Tekrar tencereye alıp ağır ateşte pişirmeye devam edin.
  6. Yumurta sarılarını çırpın limon suyu ile iyice karıştırın.
  7. Önce sütü sonra yumurta sarılı karışımı yavaş yavaş karıştırarak tencereye ekleyin.
  8. Bir taşım kaynayınca ocaktan alın.
  9. Üzerine tereyağda kızdırılmış kırmızı biber ve kızartılmış ekmek ekleyerek servis yapın.
GARNİTÜRLÜ PATATES PÜRESİ

MALZEMELER:
  • 3-4 adet haşlanmış patates,
  • 6-7 adet kornişon turşu,
  • 2 adet havuç,
  • 1 su bardağı kaşar rendesi (daha fazla da kullanabiliirsiniz),
  • 1/2 su bardağı süt (patatesiniz büyükse miktarını artırabilirsiniz),
  • 2 yemek kaşığı tereyağı,
  • Tuz,
  • Karabiber

YAPILIŞI:

  1. Patatesleri rendeleyin, kornişonları küp küp doğrayın, haşlanmış havuçları küp küp dğrayın.
  2. Tereyağını eritip pataesleri soteleyin ve püre haline gelmesi için iyice ezin.
  3. Sütü ekleyip biraz daha soteleyin.
  4. Kaşar rendesi, tuz, karabiber ekleyip iyice karıştırın.
  5. Kalıba yerleştirip şekil vererek servis yapın.

TAVUK SARMA

MALZEMELER:
  • 3 adet tavuk bonfile,
  • Kaşar ya da hellim peyniri,
  • Maydanoz,
  • Taze kekik (kuru da olabilir ben tazesini kullandım),
  • Tuz
  • Karabiber

Sos İçin:

  • 2 domates,
  • 1 diş sarımsak,
  • Zeytinyağı,
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • Kekik,
  • Nane

YAPILIŞI:

  1. Bonfileleri fleto yapın ve dövün. Kasapta da yaptırabilirsiniz.
  2. Yayıp tuz ve karabiber serpin. Peynir ve ince doğranmış kekik ekleyin. İsterseniz başka baharat da ekleyebilirsiniz.
  3. Sardıktan sonra kürdanla sabitleyin ya da açık kısmını tepsiye ters çevirin.
  4. 170 derece fırında pişirin.
  5. Sos için yağı kızdırın ince doğranmış soğanı pembeleştirin. Sarımsakları da soteleyin.
  6. Kabuğu soyulmuş ve ince doğranmış domatesleri ekleyin ve soteleyin. Yumuşayınca tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.
  7. Tavukların üzerine dökerek servis yapın.


6 yorum:

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Harika bir sofra olmuş belli ki, ellerine sağlık Sevda :)) Sevgiler...

sevdamavisi dedi ki...

Burcucuğum,
teşekkürler canım. sevgiler

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ooooof yemede yanında yat tarzında bir sofra olmuş Sevda'cığım. Ellerine sağlık.
Sevgiler,

sevdamavisi dedi ki...

Burçinciğim,
çok teşekkür ederim canım. sevgiler

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Sofran çok çeşitli görsel ve leziz olmuş.Ellerine sağlık.

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Canım arkadaşım benim! Ellerine sağlık,her şey çok nefis olmuş!
Ne güzel sunumun var senin!
Seni,siteni ne kadar özlemişim!
Öok öpüyorum! İyi Pazarlar canım!