Pazartesi, Nisan 30, 2007

LALELER

Hüzünlü bir günün ardından pencereden odanın içine girmeye çalışan ama diğer apartmanların buna izin vermemesinden dolayı ancak bir iki ışığını gönderebildiği bir anda havayı içime çekebilmek için penceremi açtım. Ve o da ne! Laleler açmıştı. Bakımsız bir bahçede, yabani otların arasında boynunu uzatmıştı gün ışığını bulmak istercesine. Hayatın ta kendisiydi adeta her şeye rağmen umudun varlığını ve hayatın güzelliğini anlatan. Bana fısıldadığı cümleyi hala hatırlıyorum: " herşeye rağmen hayat çok güzel ve şartlar ne olursa olsun umut hep vardır." Etrafına baktığımda çok kötü bir çevrede ve pis bir havası olan karanlık bir şehirde apartmanların içine sıkışmıştı ve benden başka kimse onun farkında değildi. Yine de umudu vardı. Açıp rengini gözlerimizin önüne sermişti. Ve çok bunaldığım bir anda içime sevinç vermişti. Belki de onun varolma sebebi buydu, insanlara umut vermek, sevinç vermek...
Herkesin dünyaya bir geliş amacı olmalı... Hayatımın bazı dönemlerinde hayatın anlamını arayıp durdum. Evet buldum dediğim anlarda bile tereddüt yaşadım sonradan. Hayat, güzellikler yaratmak için vardı belki, belki anlamı ağlayan bir çocuğun başını okşamaktı, ya da sevmeyi öğrenmekti, belki iz bırakmaktı, evet başardım demekti anlamı belki de, ya da bir yerlerde acı çekenlerin acısını dindirmekti, üretmekti belki, belki hayat sınavını başarı ile geçmekti sadece... Hayatın anlamı dostlarla ilgili derken onlardan ayrılmakla bitmediğini gördüm hayatın. Hayat bir çiçeğin renginde ve kokusunda gizli olabilir miydi?
Defalarca sordum kendime. Ruhuma yolculuk ederken, kendimi tanıma yolculuğu sırasında hayatın anlamını sordum. Çok istediğimi zannettiğim birşey gerçekleştiğinde bunu istemiyormuşum dediğim zamanlarda... N istediğini bilen biri için ne zordu bu yanılsama. Ne derin izler bırakmıştır ruhumda. Ama insan herşeyi gesap edemez ki riske girmeli bazen. Denemeden bulunmuyor, ulaşılmıyor istediğimiz hayata ulaşmak.

Lale deyip geçmeyin. Sabahın ışıklarıyla odama girerken hayatı sorgulamama vesile oldu. Neler gelip geçti beynimde, ruhumda. Kah iyi kah hüzünlü ama hayatın ta kendisi. Gerçek sevinçler ve gerçek hüzünlerdi. Yüreğimin burkulması bile öyle derindi ki irkildim. Ve o an içimden geçenleri kim bilebilirdi ki. İnsan kendisiyle başbaşa değil midir hep. Sadece siz duyarsınız ruhun sesini sadece siz yorumlayabilirsiniz. Kelimelere dökseniz bile kelimeler karşılayamaz anlamını, yetersiz kalır. Ve o kadar basitleşir ki dudaklarınızdan dökülürken. Oysa siz ne kadar derinden hissetmişsinizdir. Ne kadar sarsmıştır benliğinizi kimse bilmez...

10 yorum:

Unknown dedi ki...

Bak lale deyi gecmemk gerek dimi.Gorebilen goz onda gorecek okadarr cok sey bulurki...Umarim sorgularinin cevabini en guzel sekilde bulrusun.Hic bir sey bosa yaratilmis degil...

Resmin harika bende cektim sitemizden bir kac lale resmi.ama insallah donuste koyucam.

Sevgilerimle

Meltem :-) dedi ki...

Gerçekten çok güzel yazmış Sevda, bir çok insanın yanından geçerken kafasını bile çevirmeyeceği bir güzelliği yakalamışsın. Sırf bu çiçek bile güne güzel başlama sebebidir bence. Sevgiler...

hayat dedi ki...

Sevdacığım, laleyi bu kadar güzel dile getirebilmen çok güzel harika çekmişsin. Ellerine sağlık.
Canım ne sıkıntılar yaşamışsın inan bu aralar bende hiç iyi değilim uğrayamamıştım sabır ablacım her şeyin başı sağlık. geçer bu günler inşallah eşin ve küçük kızınla daha güzel günlerde hep beraber olursunuz.
Seni yanaklarından çok öpüyorum.
Sevgilerimle...

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Sevdacığım, ne kadar özlemişim seni ve siteni ziyaret etmeyeli uzun bir zaman geçmiş! Kalbim seninle! Bilgisayarım beni canımdn bezdirdi inan bana!Başkaları da bezdirmeye çalışıyor ama aldırmamaya çalışıyorum, umursamaz davranıyorum bütün gıcıklıklara rağmen! Ve bunları yapan insanlar da ablam diyebileceğim yaşta insanlar! Aynen senin de belirttiğin gibi yalakalık yapmayınca, yaranmak için çaba harcamayınca, kendini ezdirmeyince, güçlü görününce ne pislikler yapıyorlar bir bilsen hayatım! Herkes küçük hesaplar peşinde! Senin dürüstçe paylaşımın karşısında ben bunları ifade edince sanki yaşadıklarımdan dolayı dudağım uçuklayacakmış hissine kapıldım! Güçlü olunca yalnızsın, bunu anladım ve her oaly seni bir sonraki olay için hazırlıyor, güçlü kılıyor aslında! Her ne kadar bize olumsuz görünse de bıktırsa da inan bana!
Ve Sevdacığım ben bunları şimdilik kendi sitemde yayınlamıyorum ya, az kaldı, bir şeyleşri ortaya dökeceğim! Huzuur, sakinlik, güçlülük, kendinnden eminb omlak birilerini feci şekilde rahatsızx ediyor, başka türlü zarar veremeyeceklerini anlayınca öyle aptalca işlere kalkışıyorlar ki sırf içleri rahat etsin diye!
Canım arkadaşım benim, ben de laleleri çok severim, benzer yönlerimiz çok, küçüş şeyler benim için de mutlu olma, hayat güzelmiş deme,coşkuya kapılma, hayatla barışma nedenim!
Dilerim bir gün bir tek lale değil dilediğin tüm çiçekleri ve bitkileri yetiştirebileceğin, toprağıyla, mutfağıyla, herş eyiyle gönlünce ilgilenebileceğin çok çok çok güzel bir evin olur, kır evin olsun senin, emi, ailenle huzuur ve mutluluk içimnde yaişayabileceğin, hiç ayrılmayacağının güzel bir eviniz ve yaşantınız olur dilerim en kısa zamanda! Aslında her şey senin dediğin gibi bir risk ve bazen isteklerimize ulaşabilmek için istediğimiz, dilediğimiz yerdeki sıkıntılara katlanmak daha kolay olmaz mı sence? Ben de bir şeylerde niyeti bozuyorum ama hadi hayırlısı! Kızına, sana ve eşine sağlıklı, keyifli, mutlu günler diliyorum! seni ve kızını çok öpüyorum benim canım arkadaşım!
Biz bir araya gelsek konuşacak ne çok konu buluruz, değil mi ama?
Her şey gönlünce olsun!

Tijen dedi ki...

Sevda kadın,
Bu yorum aslında aşağılardaki bir mektup için. Hani yaşadıklarını paylaştığın. Her şey aslında pamuk ipliğiyle bağlı galiba. Ki bu pamuk ipliği çok güçlü olabildiği gibi kolaylıkla kopabilir de. Yaşama nasıl baktığın önemli. Onu nasıl kabul ettiğin. Gerisi geliyor zaten değil mi? Sevgiyle kucaklıyorum seni. Hadi gülümse.
Tijen

sevdamavisi dedi ki...

Gülenaycığım,
Sanırım bakmak değil görebilmek gerekiyor. Bazen yanından hiç farketmeden geçip gidiyoruz. Hayatın koşuşturmacası arasında o kadar güzellik kaçırıyoruz ki. Sonra keşke demek zorunda kalıyoruz. Güzel sözlerin için teşekkürler. sevgiler...

Meltemciğim,
her zaman olmasa da yakalayabildiğimiz zaman insana güzel bir sabaha başlatacak çok şey var. o canlılıkla başlayınca gün öyle geçiyor. Sevgi ve hassasiyetle bakmak gerekiyor belki de. Sanırım biz hayata fazla dalıyor kafamızı kaldırıp bakamıyoruz çoğunlukla.Umarım gözlerimiz hep güzellikleri görür. Yüreğine sağlık canım. sevgiler.

Hayatcığım,
Haklısın canım sağlık olduktan sonra herşey geçiyor. Kısmetse zaten tekrar biraraya geliriz de benim canımı sıkan diğer insanlar. Onları hayatımızdan çıkarmak mecburiyetlerden kurtulmak asıl çözüm. Umarım o da gerçekleşir. Güzel dileklerin için teşekkürler canım. sevgiler..

sevdamavisi dedi ki...

Burçakcığım,
güzel arkadaşım. Uzaktan bile çok güzel şeyler paylaşıyoruz biraraya gelsek kimbilir neler olur. Eminim konuşacak çok şeyimiz olurdu. İşimizle ilgili sanırım çoğu sorunumuz. Ciğeri beş para etmez denen insanlar vardır ya onlarla uğraşmak beni çok yordu anladığım kadarıyla seni de yormuş. Özel hayatımızı düzenleyebiliyoruz, kimin hayatımıza girip kimin giremeyeceğini kontrol ediyoruz genellikle de maalesef iş hayatı öyle olmuyor. Ben de bu ortamdan nasıl kurtulabilirim diye düşünüp duruyorum. Sanırım sonuçta bırakıp gideceğim. Hayat lüzumsuz sıkıntılar yaşayacak kadar uzun değil bence..

Canım ne güzel dileklerde bulunmuşsun. Bana amin demekten başka söz kalmamış. Umarım sen de hayalindeki herşeye kavuşursun.

Kesinlikle insanlar zeki,kendine güvenen, dobra ve yalakalık yapmayanşarı sevmiyor. O da bir tarafa sadece dış görünüşüne bakıp "gıcık biri çok kendine güveniyor" diyebiliyor. Bu nasıl bir önyargı anlayamadım. Kişi kendinden bilir işi derler. Kendisi fesat olan karşıdakini de hemen kötülüyor. Ve de huzurunu kaçırmak için işkence etmeye başlıyor. Çok ilginç. Dünya yine de zıtlıklarıyla ghüzel. Kötü olmadan iyinin kıymeti olur muydu?

Yüreğine sağlık canım. öptüm

sevdamavisi dedi ki...

Tijenciğim,
o kadar haklısın ki karşılığında yazacak hiç birşey bulamadım. Sadece şunu söylemek istiyorum. GÜlümsüyorum. sevgiyle kal

ArMeda dedi ki...

Sevdacım daha öncede yorum yazmıştım ama çıkmamış.Sıkıntılarından biran önce kurtulmanı dilemiştim.Ama hala üzgün gibisin.Ben siteni açtığımda o güzel tariflerini ve mutluluk haberlerini görmek istiyorum.İnşallah çabuk atlatırsın bu dönemlerini herşeye rağmen hayatın hep güzel yönlerini görmeni eşin ve yavrunla hep mutlu olmanı diliyorum.Sevgiyle kal

sevdamavisi dedi ki...

Arzucuğum,
Ben de bir an önce çözüp neşeli şeyler paylaşmak istiyorum ama sorunlar büyümeye başladı. umarım en kısa zamanda çözerim güzel günleri paylaşırız. ben de sıkıntım olunca bunu mutlaka yansıtıyroum. bastıramıyorum sanırım. umarım bir an önce geçer. teşekkürler canım. sevgiler