Cuma, Mart 16, 2007

YE# 20: KAZAYAĞI KAVURMASI VE KÖREMENLİ PİLAV

Bu ayki etkinliğimizin sonuna geldik ve benim de bayıldığım bir konuda otlarla yapılan yemeklere ev sahibeliğini Sevgili Asya yapıyor. Bu kez etkinliğe geç kalmamak için konu belirlenir belirlenmez kollarımı sıvadım. Öncelikle eşime telefon edip Muğla pazarından bana bir sürü ot al dedim. O da otları alıp arkadaşlarından da nasıl yapıldığını öğrenip 8 saatlik bir yolculuk neticesinde bana ulaştırdı. Bu uzun yolculuğa rağmen gayet iyi görünüyorlardı neyse ki. Özellikle sarmaşık istemiştim ama onu alamamış. Daha sonra getireceğine söz verdiği için onu affettim:)) Muğla deyince içim cız etti birden.
Pazara uğrayınca benim çok sevdiğim kırmızı havuçları da almadan gelmemiş. Beni mutlu etmenin yollarını biliyor, zaten küçük şeylerle mutlu olan ben havucu görünce çocuklar gibi neşelendim. Bazı tatlara karşı zaafım var itiraf etmeliyim.
Tam anlamıyla ot seven bir kişiliğe sahip olduğum için doğada gördüğüm her otu yemeye çalışırım. Tabi çocukluk yıllarıma ait otları mutlaka tanır ve yenenleri bildiğim için de toplarım. Muğla'ya gidince baktım ki orada da çok farklı otlar ve tatlar var. Onları da denemekte hiç zorluk çekmedim. Şİmdi ki idealim İzmir'deki otlar. Methini çok duydum ve merak ediyorum.
Kullandığım otlar hakkında da kısa bilgi verip tariflerime geçiyorum. Kazayağı hoş aromatik kokulu bir bitki. Genellikle kavrulup sarımsaklı yoğurt dökülerek yeniyor. Ya da bulgurla pişirilerek yeniliyor. Bunu denemedim ama çok lezzetli olduğunu söylüyorlar.
Köremen ise yabani sarımsak olarak da bilinen keskin bir aroması olan bir bitki. Ve istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Ot kavurması yapılabildiği gibi makarna, pilav vb. yemeklerde de aromasından faydalanabilirsiniz. Sevgili Tijen de makarnada kullanmış çok da hoş olmuş.

KAZAYAĞI KAVURMASI

Su kazayağını güzelce yıkayıp doğrayın. Zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğanı pembeleştirin ve doğradığınız otları ekleyip çok hafif kavurun. Fakat çok pişmemesine dikkat edin, iyice ölmeyecek. Hafif kavurup ateşten alın. Sarımsaklı yoğurt hazırlayın ve yemeğimiz soğuyunca üzerine dökün. Üstüne de yağda kızdırdığınız kırmızı biber ya da sade zeytinyağı gezdirin. Ben nane de gezdirdim. Ayrıca bu ot kavurmasına başka otlar da ekleyip karışık yapabilirsiniz.

KÖREMENLİ PİLAV

Bu pilavı tamamen kendi damak tadıma göre uydurup yaptım. Tencerede yağı ısıtıp küçük doğradığımız köremeni soteliyoruz. Pirincini ekleyip kavuruyoruz. Suyunu, tuzunu ekledikten sonra önceden haşladığımız yeşil mercimekleri de ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Mısırını servis yaparken ekledim. Renkli ve lezzetli bir pilav oldu.

36 yorum:

Tijen dedi ki...

Ellerine sağlık canım. Gördüğüm ilk etkinlik yemeği bu oldu sayende. Muğla pazarı denince benim de içim gitti inan. Kaç kere gittimdi. Bodrum'un pazarı yetmiyordu sanki! Ama Muğla'nınki de bir başka güzeldir. Bir şey dikkatimi çekti, senin resimdekiler su kazayağı değil kazayağı gibi geldi bana bilmem yanılıyor muyum? Su kazayağı daha uzundur, yaprakları da kazayağınınkiler gibi maydanoza benzemez, daha çok nanenin yaprağını andırır. Resimden çok emin olamadım ama.. Ellerine sağlık.
Tijen

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Sevda'cim,
Etkinlik icin ne guzel seyler hazirlamissin, ellerine saglik. Ne guzel yani seyler ogreniyoruz. Iyi pazarlar ve sevgiler.

Adsız dedi ki...

sevdacigim etkenlime katildigin icin cok tesekur ediyorum hepsi cok guzel olmus ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

Merhaba canım bir otobur olarak sayfanı açınca gönlüm b,,r hoş oldu ınanki.... Mhhh ne lezzetli şeyler hazırlamışsın sen öyle... Ellerine sağlık, o yabani sarımsağı ilk kez gördüm çok merak ettim. Sana güzel bir hafta diliyorum, sevgilerimle Nesrin

sevdamavisi dedi ki...

Tijenciğim,
Aslında yeni tanıştım ben kazayağı ile ismini yanlış yazmış da olabilirim. Çünkü eşim Muğlalı arkadaşlarından öğrenmişti ismini. Bu konuda uzman olduğun için bu konuyu tekrar araştıracağım. Uyardığın için de teşekkürler canım. Sevgiler..

Aybikeciğim,
teşekkürler canım. Bir kelime bile öğrenmene vesile olmuşsam ne mutlu bana. Öptüm canım.


Asyacığım,
asıl zor kısmı senindi, biz sadece katıldık. Ben sana teşekkür etmeliyim bizi misafir ettiğin için...



Nesrinciğim,
ben de çok severim otları özellikle de doğada kendiliğinden yetişenleri. beğendiğine çok sevindim. sevgiler

Tijen dedi ki...

Yok yok uzmanlıktan değil çeşitli kereler yemişlikten ve meraklılıktan diyelim. Yoksa hayatta öğrenecek ne çok şey var, uzmanım demek doğru olmaz. Ne olursa olsun bu etkinlik sayesinde hepimiz pek çok şey öğreneceğiz. Ben daha şimdiden ne çok yeni bilgi kattım dağarcığıma!
Tijen

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Tijen bence bu kadar mütavazi olma. tabiki öğreneceğimiz çok şey var ama bu konuda bir hayli birikimin var bence.

Adsız dedi ki...

merhabalar köremen i hic bilmiyordum sayenizde onuda ögrenmis oldum yemegide güzel görünüyor ellerine saglik,
sevgiyle kal...

www.yemegim.blogcu.com

Betül dedi ki...

merhaba Sevda,
Hepsi birbirinden lezzetli duruyor.ellerine sağlık.

Meltem :-) dedi ki...

Sevdacım, ne güzel anlatmışsın, ellerine sağlık..

butterfly dedi ki...

Sevdacım bu iki otu da sayende öğrenmiş oldum:). Hem sadece öğrenmek mi? sayende ikisinin de ne güzel iki yemeğe dönüşebildiğine şahit oldum. Ellerine sağlık canım:).
sevgiyle kal...
aslı

Adsız dedi ki...

Merhaba sevdacım harika lezzetler ortaya çıkartmışsın eline sağlık köremeni bende ilk kez duyuyorum tabaktaki pilavın görüntüsüne bayıldım sevgiler.
www.pastacikiz.com

sevdamavisi dedi ki...

Yemeğim.blogcu beğendiğine sevindim, teşekkürler canım...

Betülcüğüm ,
çoooook teşekkürler...

Meltemciğim,
Biraz vakit buldum ya çok uzatmışım değil mi:)) genelde çok kısa sürelere tariflerimi sıkıştırıyorum da... öptüm canım.

Aslıcığım,
Çok az da olsa bir katkıda bulunabilmişsem ne mutlu bana. Zaten önce ben öğreniyorum sonra da anlatmaya çalışıyorum dilim döndüğünce. sevgiler

Özgeciğim,
demek ki pilav güzel görünsün diye verdiğim emek anlaşılmış ne güzel. Teşekkürler canım.

Dilek'ce dedi ki...

Sevda tesekkürler sayende yabani sarimsagin bir baska seklini ve isini ögrendim. Köremeni isim olarak tanimiyordum:)

Tuba dedi ki...

Sevda'cigim, esinin de senin de ellerinize saglik. Bu kadar emek harcayip, bu guzellikleri bizimle paylastiginiz icin. Benim icin de cok degisik, hic duymadigim tadlardi. Sayende bir adim daha ilerledik. Cok sagolasin canim, sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

canım etkinlik için harika tarifler....ellerine sağlık....ben son güne kalınca ıspanağa talm canım....

Safran dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel iki tarif, sevgiler :)

sevdamavisi dedi ki...

Dilekciğim,
ben de bu etkinlik sayesinde öğrendim köremeni. Etkinlikler çok işe yarıyor bu anlamda da. Sevgiler..

Tubacığım,
emek harcanarak yapılan herşey insana haz veriyor, ben de çok güzel şeyler öğrendim bu arada. Size de aktarabilmişsem ne mutlu bana. Teşekkürler canım güzel sözlerin için ..

Sevgili Özlem,
Teşekkürler canım beğendiğine sevindim. Sen de ıspanaktan harikalar yaratmışsın. sevgiler..

Sevgili Safran,
çok teşekkür ederim, sevgiler

Yemekbahane dedi ki...

Sevda merhaba,

İlk kez ziyaret ettim bloğunu.Herşey çok güzel gözüküyor ellerine sağlık.
Etkinlik yemeklerin de gerçekten çok leziz olmuş..

Sevgiler,
Müge

Adsız dedi ki...

pazara çıkmak istedim :))

Köremenli pilav dikkatimi çekti.. Nasıldır tadı. çok merak ettim yahu..

ellerinize sağlık.

sımmsıcak sevgilerimle..

http://misss.blogcu.com

sevdamavisi dedi ki...

sevgili Müge,
ziyaretin için teşekkürler. Böylece bu sayede ben de senin bloğunu keşfettim. Güzel sözlerin için de ayrıca teşekkür ederim canım, çok mutlu oldum. sevgiler..

Sevgili Zerrin,
Çok güzel oluyor tadı tavsiye ederim. Tabi mısır ve mercimeği de seviyorsan. sevgiler

daimamutfak dedi ki...

blogda yenıyım..harıkasınız ellerınıze sağlık..daimamutfak.blogspot.com
nerıman..

Hanife dedi ki...

Icim gitti Sevda'cigim.. Ne guzel olmustur, kimbilir. Bneim icin de yeseydin:)
Ellerine saglik.. Bu tarifleri ve otlari not etmek gerek:)

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Neriman,
teşekkür ederim. Ve aramıza hoşgeldin. Daha sık görüşmek dileğiyle..


Hanifeciğim,
Senin için de yedim diyebilirim çünkü çoook yedim. Sen de seversin otları biliyorum. Bahçendekileri görmüştüm daha önce. sevgiyle kal canım

daimamutfak dedi ki...

gunaydın canım.yorum bırakmıssın tesekkür ederim.daha acemiyim blog kullanımında,ama olacak diyorum baska birşey demiyorum..ellerıne saglık ne güzel bir blok bu..sevgiler daimamutfak.blogspot.com.

Selen dedi ki...

Merhaba Sevda,
Blogunla ilk olarak tüm etkinliklerin listesini yapmaya çalışırken tanışmıştım :) (didinip kendi listemi oluşturduktan sonra senin çoktan bunu hazırlamış olduğunu görüp de kafamı duvarlara vurduğumda :) ). Etkinlik vesilesiyle tekrar ziyaretteyim. Ben de kazayağıyla bir tarif hazırladım ve artanını da kavurdum. Fakat Tijen hanımın da dediği gibi senin kullandığın kazayağı. Tijen hanımın kitabında ikisinin de resmi var ve sukazayağı farklı görünüyor (ben de benimkinin adına bakarken önce sukazayağı sanmıştım). Tariflerin çok güzel. Hatta ben kavurduğum kazayağını yoğurtla kahvaltıda yedim az önce, o derece seviyorum otları :). Sevgiler

Selen dedi ki...

Kalbimiz birmiş, sen de bana yorum bırakmışsın :)
Teşekkür..

hayat dedi ki...

Sevda'cığım,senin otlar uzun bir yolculuk geçirmiş:)) ama yine de çok güzel görünüyorlar.Tarifler de harika olmuş hepsi de tam yemelik ellerine sağlık canım.
Sevgilerimle...

yemek dedi ki...

Sevgili Sevad, tariflerin harika ve çok güzel tanıtmışsın bilmediğimiz otları. Ben kazayağını biliyordum ama su kazayağı diye bir çeşitinin olduğunu bilmiyordum. Sayende öğrendim.
Sevgiyle kal...

Nukhet dedi ki...

Sevgili Seda

Etkinlik icin uzun yoldan gelmis otlarinla cok guzel yemekler cikarmissin ortaya. Ozellikle de pilavinin sunumu en sik davetlerde bile rahatlikla kullanilabilecek bir gorunumde olmus. Ellerine saglik.

sevdamavisi dedi ki...

Daimamutfak,
teşekkürler beğendiğine sevindim canım. acemilik geçer merak etme. herkes aynı yoldan geçiyor bir şekilde. sevgiler..

Sevgili Selen,
Ziyaretine çok sevindim ve Tijen'in de uyardığı konuda fikir beyan etmene. Çünkü ben de net bilmiyordum doğrusunu öğrenmek ne güzel. Kalp kalbe karşıdır derler demek ki aynı anda aynı şeyleri düşünüyoruz canım. Seninle tanışmak ne güzel. sevgiler..

Hayatcığım,
Uzun bir yolculukla bana çok özlediğim Muğlanın havasını getirdiler. O yüzden midir nedir çok lezzetliydi:)) sevgiler canım.

Lavantin,
Ben de etkinlik sayesinde öğrendiim ama benimki su kazayağı değil sadece kazayağıymış. Ben de eni öğrendim. sevgiler..

Sevgili Nükhet,
Çok teşekkürler canım güzel sözlerin için. sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Sevda...
Annem kazayağını çorbaların yanına ekşili sirkelisini yapardı ben de bayıla bayıla yerdim...yemeğininde güzel olduğundan eminim ellerine sağlık...
Esra.

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Canım arkadaşım benim, ne kadar güzel lezzetler paylaşmışsın bizlerle! Sunum müthiş, lezzetler mutlaka öyle! Bilmediğimiz ot çeşitlerini öğrendik annişimle ben ve tabii ki de hepimiz!
Ellerine sağlık diyorum, kızını ve seni çok çok öpüyorum!

sevdamavisi dedi ki...

Esracığım,
Sirkelisi de güzel oluyors-dur deneyeyim bakalım. Taze taze yiyorum da sirke koymuyordum çok hoş geldi kulağıma. sevgiler canım.


Burçakcığım,
Çok özlemiştim seni ne zamandır uzak kalmıştık, hoşgeldin canım. Beğendiğine sevindim canım. Ben de sizin gibi çok şey öğrendim. etkinlikler çok işe yarıyor. Öpt,m canım, annene selamlar

Özlem dedi ki...

Merhaba Sevda, hiç bilmediğim bir sürü ot varmış. Sayende bilgilendik . Ellerine sağlık

sevdamavisi dedi ki...

Özlemciğim,
etkinlik sayesinde ben de bir sürü otla tanıştım. yeni şeyler öğrenmek ne güzel. teşekkürler canım. sevgiler