Pazar, Mart 11, 2007

KAPARİ EZMESİ



Ne zamandır tarif ekleyemiyordum, hiç fırsatım olmadı yemek yapmaya maalesef. Kızım rahatsızdı, ben de onun başında. Malum çocuklar hasta olunca hayatınız allak bullak oluyor. Neyse ki toparlamaya başladı. Ben de tarif eklemeye..


Kapari nedir diyenler için biraz bilgi vermek istiyorum. Kapari Gebereotunun çiçek tomurcuklarıdır. Kedi Tırnağı, Kargakavunu, Menginik, Keper, Devedikeni, Kepere, Gepere gibi isimlerle de tanınır. Gebereotnunun kök kabukları idrar söktürücü ve kabızlık gidericidir. Çiçek tomurcuklarında ise bol miktarda vitamin ve protein vardır (fosfor, demir,protein, selüloz,lipid). Miktarları da küçümsenemeyecek kadar fazladır.


Kullanım alanları: Balık, et, pizza, turşularda garnitür olarak kullanılır.


Ayrıca ihraç ürünü olarak da çok kıymetlidir. Erezyonu önlemede yararları vardır.
Aslında kaparili dip sos yapacaktım ama malzemelerde eksiklik vardı. Artık ezme ile idare edeyim dedim. Bir ara yapıp sizinle paylaşacağım.

MALZEMELER:




  • Kapari,


  • Zeytinyağı,


  • Sarımsak,


  • Tuz.


YAPILIŞI:


  1. Tüm malzemeyi karıştırıp robottan geçiriyorsunuz. Bu kadar kolay.

23 yorum:

Meltem :-) dedi ki...

Canım eline sağlık bu arada çok geçmiş olsun. Çok yararlı bilgler vermişsin. Sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

Meltemciğim,
teşekkür ederim güzel dileklerin için. Kızım da toparladı çok şükür. sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Sevda'cım hiç yemedim ama tadını merak ettim, kızınada geçmiş olsun, benimde küçük oğlum hasta, malum salgın var, tekrar ellerine sağlık, kolay gelsin,sağlıklar sıhhatler..

tata dedi ki...

Sevgili Sevda, gecmis olsun kizina.
Kapariyi ben de cok sever ve kullanirim, fakat ezmesini denememistim, hafta sonu mutlaka denerim. Tesekkürler.
Sevgiler

hayat dedi ki...

Merhaba Sevda,kızına çok geçmiş olsun.Kapari'yi hiç bilmiyorum ama sayende öğrenmiş oldum.Ezmeside çok güzel olmuştur eminim.Ellerine sağlık.

Sevgilerimle..

sevdamavisi dedi ki...

Ebrucuğum,
Geçmiş olsun canım, umarım en kısa zamanda iyileşir oğlun. Kaparinin tadı da çok güzel denemeni tavsiye ederim.


Sevgili Tata,
teşekkürler canım.

Hayatcığım,
çoğu kişinin tadını bilmediği bir lezzet ama benim gibi meraklıysan dene derim. sevgiler

Hesna dedi ki...

Merhabalar Sevda
Kapari benimde bilmediğim bir tat ama ezmesi çok lezzetli görünüyor. Bir gün denemeyi düşünüyorum.
Kızına da geçmiş olsun ayrıca.

Hesna

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Sevda"cim,

Umarim kiziniz daha iyidir, gercekten cocuklar hastalandimi insanin dunyasi alt ust oluyor.

Kapariyi bende burada denemistim ama bu ezme tarifini daha cok begendim, ellerine saglik.
Sevgiler ve iyi haftalar

Tuba dedi ki...

Sevda'cigim, cok gecmis olsun kizina. Esinde yaninda yok, tum yuk omuzlarinda:(( Canim, yemek tarifin super bir tarif olmus. Hic duymamistim, nasil begendim anlatamam. Tesekkurler bizlerle paylastigin icin, cok sevgilerimle,

sevdamavisi dedi ki...

Hesnacığım,
Denemeni tavsiye ederim, teşekkür ederim geçmiş olsun dileklerin için. sevgiler..

Aybikeciğim,
Aslında hazır satılanlar da var kapari ezmesinin ama evde yapmak daha sağlıklı ve güzel.
Kızım da zamanla düzeliyor, ama daha iştahı ve uykusu düzelmedi. Tam iyileşmediği için sanırım. öptüm canım..


Tubacığım,
Tek başına sorunlarla uğraşmak cidden zor oluyor. Tabi hem işteki sorunlar hem evdeki sorunlar bir de eşim olmayınca yanımda daha da zor oluyor. Ama toparlanmaya başladı hayatım. Sanırım yakında herşey yoluna girecek.
Keşke daha çok vakit bulsam da daha çok tarif paylaşsam sizlerle. Sevgiyle kal canım

kamiş dedi ki...

Merhaba Sevda mavisi, hoşgeldin tekrar. Kapariyi ben de severim, iyi bir tarif vermişsin, ellerine sağlık:)

munevver dedi ki...

Sevda merhaba,dün bu ezmeyi gördüm,ama yorum bırakmamışım.Eline sağlık.Kapari çok kullanılmıyor mutfağımızda.Yavaş yavaş yerleştirmek gerek.Ne kadar da faydalıymış.Senin ezmeden başlamalı.Bana da lazım,bir yemek için kapari çiçeği.Bu civarda bulamadım.Kadıköye bakmalı bir de.
Ellerine sağlık.
Nane Limon

sevdamavisi dedi ki...

Kamileciğim,
Nihayet yeni tarifler yapmaya başladım. Teşekkürler canım.


Sevgili Münevver,
Bulması zor biraz ama marketlerde konservesi var onlardan kullanabilirsin. İstanbul'da bulması daha kolay olur sanırım. Sevgiler

Adsız dedi ki...

İşte bu...Ben böyle siteler arıyorum hem renkler hem fotolar hem de yemekler çok güzel ve sıcacık...takipteyim....

hatice dedi ki...

Sevgili Sevda, öncelikle kızınıza geçmiş olsun diliyorum...
ne güzel bir blog ne güzel ve değişik tarifler...kapari ezmesinide en kısa zamanda denemek isiyorum çok iştah açıcı.
ellerinize sağlık.....

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Esra,
Teşekkürler canım. ne kadar öz ve güzel anlatmışsın duygularını. sevgiler

Sevgili Hatice,
geçmiş olsun dileklerin için teşekkürler ayrıca da sitemle ilgili düşüncelerin için de. sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Canım,
Küçük meleğe geçmişler olsun..İnşallah şimdilerde biraz daha iyicedir..Çocukların hastalıklarına inan hiç dayanamıyorum,Allahım hepsini esirgeyip korusun..AMİN!!
Bitanem,hem sağlıklı hemde protein zengini bir bitkiyi bizlere tanıtmakla kalmayıp ezmesini de yapıp sunduğun için teşekkürler tatlım..
Canım hayır haberlerini bekliyorum dört gözle..Devamlı gelemiyor olsam da aklımın sende olduğunu,gönlümdeki yerini hiç unutma sabırlı,sevecen,güleryüzlü,tatlı anne öpüyorum da yanaklarından.)

Sevgilerin en güzeli sizlerle olsun canım..Gül

Betül dedi ki...

Sevgili Sevda mavisi,
Siteni bir açtım içim canlandı...Harika renkler ve resimler,bayıldım.izninle seni linklerime ekleyecegim sende eklersen sevinirim.
Daha sık görüşmek dileğiyle.

sevdamavisi dedi ki...

Gül'üm benim,
bilmezmiyim yüreğindeki sevginin ne kadar fazla olduğunu ve bize dağıttığını. Canım ne zaman ziyaretime gelsen içim şenleniyor iyi ki varsın. Kızım iyileşti iyice çok şükür. Umarım en kısa zamanda sana güzel haberler vereceğim. sevgiyle kal canım..


Betülcüğüm,
beğüendiğine sevindim canım. hiç eklemez miyim seni linklerime. öptüm.

Adsız dedi ki...

selam
harika olmus ne kadar degisik tarifler bunlar ellerinize saglik süperr
asli
www.yumurtasepeti.net

sevdamavisi dedi ki...

Awslıcığım,
teşekkürler canım beğendiğine sevindim.

eliff dedi ki...

merhaba,
ellerinize sağlık. ben kapariyi ilk kez üniversitede öğrenciyken görmüştüm. kaparinin ne olduğunu kimseler de bilmiyor hala.. bir kere tadına bakmak için alıp denemiştim ama fazla kuıllanım alanı bulamadı benim mutfağımda..unutmuşum desem yeridir. şimdi görünce tarifi aklıma geldi, varsa kaparili tarifleriniz sevinirim.. cehaletimizi giderelim:)
sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Elif,
Kaparili tarifim çok ve ileride sizlerle paylaşmayı istiyorum. Sadece zamansızlıktan ve kendi evimde kalamamaktan dolayı yapamıyorum son zamanlarda. 2-3 aya kadar çok tarifler paylaşacağımı umut ediyrum. Aslında kullanım alanı çok kaparinin amafazla bilinmiyor. sevgiler