Pazartesi, Ocak 01, 2007

BURMA BAKLAVA



Annemin bayram baklavası. Benim yardımım olmadı yoğun çalıştığım için maalesef. Bayram da bile çalıştığım için hiç fırsat kalmıyor. Evde olduğum zaman da kızımla ilgilenmekten yine birşey yapamıyorum son zamanlarda. Tabi en önemli sebeplerden biri evimde olmayışım. Yapmak istediğim o kadar çok tarif var ki ne zaman yapma fırsatı bulacağım bilemiyorum. Sanırım yaza kendi evim olacak ve mutfağımdan çıkmayacağım. Umarım...

MALZEMELER:

  • 2 adet yumurta,
  • 1 çorba kaşığı limon suyu,
  • 1 su bardağı süt (yoğurt da olabilir),
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ,
  • 250 gram nişasta,
  • Aldığı kadar un,
  • Tuz.
  • 250 gram tereyağı.

İçi için:

  • Dövülmüş ceviz ya da fındık (zevkinize göre koyabilirsiniz. Baklavaya ceviz daha çok yakışıyor bence).

Şerbet için:

  • 4 su bardağı toz şeker,
  • 3-3,5 su bardağı su,
  • Yarım limonun suyu.

YAPILIŞI:

  1. Öncelikle şerbeti hazırlamak için şeker ve su bir tencereye konup koyulaşıncaya kadar kaynatılır.Kaşıkla kıvamını akıtarak kontrol edebilirsiniz. Kesintisiz yavaş bir akışı olur. Limon suyunu da ekleyip ocaktan alın soğumaya bırakın.
  2. Hamur malzemelerini yoğurup kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yoğurun.
  3. Hamuru küçük bezelere ayırın.
  4. Nişasta yardımı ile bezeleri incecik açın.
  5. Ortadan ikiye bölüp içlerine ceviz serpin.
  6. Oklavaya sarıp buruşturarak çıkarın ve tepsiye dizin.
  7. Tereyağı eritilip baklavanın üzerine gezdirilip yedirilir.
  8. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.(30-45 dakika kadar).
  9. Fırından çıkarınca oda sıcaklığındaki şerbet baklavaya dökülüp üzeri kapatılır ve şerbeti çekmesi beklenir.

12 yorum:

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Selam Sevdacığım, annenin baklavası mühtiş görünüyor!
Sen de çok çok yoğusun, Allah yardımcın olsun canım ama ben arkadaşımın mesleğini bilemiyorum!
Sevgiyle Kal!

Adsız dedi ki...

Merhaba Harika bir baklava Ben hiçbir zaman baklavaya hayır diyemem!!! Umarım bayramın güzel geçmiştir. Kendine iyi bak Nesrin

sevdamavisi dedi ki...

Burçakcığım,
beğendiğine sevindim teşekkürler. Gerçekten hem iş olarak hem de özel hayatımda çok yoğun ve sıkıntılıyım. Eşimle farklı illerde yaşıyoruz mecburen. kızım benim yanımda ve tek başıma bu kadar şeyle uğraşmak zor geliyor. ama mutlaka düzelecektir diye umutla bekliyorum.

Nesrinciğim,
Bayramım gerçekten iyi geçti, eşim ve kızımla gezip durduk. Umarım seninki de iyi geçmiştir.

Adsız dedi ki...

Merhaba Sevda, seni bulmak kolay olmadı :) ama tahmin etmeliydim, s harfi yerine a yazdığını...Ben de annenin baklavasına bayıldım, elleri dert görmesin. Umarım senin de yeniyılda tüm sıkıntıların uçar gider.
Sevgilerle

ArMeda dedi ki...

Sevdacımharika görünüyor şerbetli tatlı fanatikleri olarak bayıldık...Anneciğinin ellerine sağlık sizede afiyetler olsun.sevgiler...

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Ayşe,
İyi dileklerin için teşekkürler, beğendiğine sevindim.

Arzucuğum,
teşekkürler canım.Beğendiğine sevindim. gönlüne sevindim.

Adsız dedi ki...

Ah bu annelerin bayram baklavaları. En çok bunlarsız kalırsam canım yanar sanırım. Ne kadaryanında otursamda,ne kadar tarifinialsam da niye ise benimkiler böyle olmazmış gibi geliyor. Hep annenin elinden bayram baklavası yemen dileği ile...

Damak Tadı dedi ki...

Canım benim,
Anneciğinin ellerine sağlık çok güzel ve nefis olmuş tatlım..
Bizim bayramımız üzüntülü ve korkulu geçtiği için bir şey anlamadık.Neyse yinede şükürler olsun..
Bitanem güzel yorumlarınla destek verdiğin için gönülden teşekkürler tatlım..
Sana ve ailene mutlu yıllar diliyorum.Herşey gönlünce olsun canım..Çok öpüyorum..

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Ooo Sevdacığım, baklavanın tarifi de çok güzel, tam yapmalık peki sana bir şey soracağım, bu kaç kat yufkadan yapılıyor, ben bir kez baklava yaptım (iki yıl önce), her bir kat 15 yufkadan oluşuyordu.
Üç kat 45 yufka.
Tarif ve nefis fotoğrafı bizlerle paylaştığın için teşekkür ediyorum ve sevgiyle kalın diyorum, öpüyorum!

sevdamavisi dedi ki...

Gülcüğüm,
Neyse ki baban iyileşme dönemine girmiş çok sevindim. Umarım çok kısa bir zamanda bu sıkıntılarınızdan da kurtulursunuz. Seni öpüyorum.

Burçakcığım,
beğendiğine sevindim, teşekkürler. Yufkalar teker teker yapılıyor. Her burgu bir yufka yani. Sonra dilimleyip tepsiye diziyorsun. Sevgiler canım

Adsız dedi ki...

Canım annenin ellerine sağlık tatlı süper görünüyor elimi uzatsam alıcam nerdeyse :) bu arada canım linklerinde benim adresimi sanırım yalnış kaydetmişsin tıklayınca boş sayfa çıkıyor ve lamamutfakta adresi var özge-susam adresimi değiştirirsen sevinirim canım aa bu arada yeni sitemide eklemeyi unutma olurmu :)
sevgiler gönderiyorum sana.
www.pastacikiz.com
www.blogcu.com/susam

sevdamavisi dedi ki...

Özgeciğim
uyarı için teşekkürler,düzelttim sorunu. yeni siteni de hemen ekliyorum. sevgiler