Perşembe, Aralık 25, 2008

MERCİMEK KÖFTESİ

Karın yağışıyla içime bir sevinç girdi ki etkisini hala sürdürüyor. Çocuksu bir neşe, cıvıl cıvıl bir yürek benimle geliyor her yere. Dünyaları fethedecek enerjim var. Ve biliyorum ki bu karın verdiği bir enerji, çocukluğuma götüren. Bir bahar bir de bembeyaz kar beni bu kadar etkiler. Umarım sizleri de aynı heyecan etkilemiştir.

Pek de hayır diyemediğimiz bir tarif eklemek istedim. Bir çok kez denediğim ama kıvamını tutturamadığım mercimek köftesini bu kez nefis yaptım. Bu kez acele etmeden yaptım tadını çıkararak. Tarifte tam kıvamında.




MALZEMELER:
  • 5 su bardağı su,
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek,
  • 1,5 su bardağı ince bulgur,
  • 1 çay bardağı sıvıyağ,
  • 3 adet orta boy kuru soğan,
  • 1 demet maydanoz,
  • 1 çorba kaşığı biber salçası,
  • ½ çorba kaşığı domates salçası,
  • 3-4 adet taze soğan,
  • Tuz,
  • Pulbiber,
  • Nar ekşisi,
  • ½ limonun suyu.

YAPILIŞI:

  1. Suyu tuz ile kaynatın. Mercimeği yıkayıp kaynayan suya ekleyin ve mercimekleri iyice ezilinceye kadar pişirin.Dibinin tutmaması için sık sık karıştırın.
  2. Daha sonra ocağı kapatıp sıcak mercimeğin içine bulguru ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp 15-20 dakika dinlendirin.
  3. Kuru soğanları yemeklik doğrayıp sıvıyağla birkaç dakika kavurduktan sonra salçaları ve tuzu ekleyin. Soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun.
  4. Taze soğanın yeşil yapraklarını ve maydanozu kıyın. Mercimek bulgur karışımını bir tepsiye alıp harmanlayın. Üzerine kavurduğunuz kuru soğanı, limon suyunu, nar ekşisini, tuzu ve pulbiberi ekleyip iyice yoğurun.
  5. En son yeşillikleri ekleyip karıştırın. Hazırladığınız karışımdan parçalar alıp rulo şekil verin. Marul yaprakları ve limonla servis yapın.

7 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Canım Sevda'm,benim yüreğimde arkadaşımdan alacağım haber için pır pır edip duruyordu saatlerdir..Tıpkı kanadı kırılmış bir kuşun uçmak isteyip uçamaması gibi..Çok şükür iyi olacak..)

Burada henüz beyazın güzelliği görülmedi..Bekliyoruz ama yağmıyor nedense..Duygularını ifade edişin beni çok duygulandırdı inan..Canımsın sen benim..

M.Köftenin ne kadar nefis olduğunu görüyorum..Tadını çıkara çıkara ye canım..Ellerine sağlık..Özlemişim Sevda'm..)


Sevgilerle..

Selcen Şenocak dedi ki...

Ellerine sağlık Oyacığım nefis görünüyor,
Sevgiler...

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Bembeyaz kar beni de sevindirdi ama çok kısa sürdü... Yılbaşına karla girsek ne güzel olur...

Mercimek köfteleri de harika görünüyor, bu güzelliğe kim hayır diyebilir ki?

Ellerine sağlık Sevdacığım...

Bir Dilim Düş dedi ki...

:)))))))))))

Sevgiler,
Evren

MMO dedi ki...

Sevdacığım,

Kar bende de aynı etkiyi yaratıyor. Hele üstünde kar olan ağaç dalları bana ince ince yapılmış nakışları hatırlatıyor. Ayrıca karın verdiği sessizlik de huzur verir bana..Ne yazık ki Ankara'da karlar hemen eridi. Belki yılbaşında yağar, ne dersin? :)

Bayıldığım bir lezzet mercimek köftesi.. Bu tarifini arşivime alıyorum canım.

En kısa zamanda görüşmek üzere Sevdacım, çok öpüyorum seni..

Sevgiler :)

sibellebutikpasta dedi ki...

Sevdacım yazını okuyunca ne kadar tanıdık duygularla karşılaştım, boşuna sevmemişim seni:-)))Kar bence de kesinlikle enerji veriyor insana...Ayrıca mercimekli köfteye de hiiç dayanamam, bi kaç tane kaptım...
Öpüyorum

sevdamavisi dedi ki...

Gül'üm, canım,
umarım iyi haberler alırsın yüreğin hafifler.

Çok teşekkür ederim canım benim.çok güzel şeyler yazmışsın. çocukluğumuz karla geçince beyazlık da rahatlatıyor insanı. ben de seni çok özledim. umarım en kısa zamanda ziyaretine de geleceğim. söpüyorum.

Selcenciğim,
çok teşekkür ederim. sevgiler.

Ayselciğim,
ben de yeni yıla karla girmek istiyorum umarım yağar. yılbaşı deyince lapa lapa yağan karsız olmuyor. çok teşekkür ederim canım. sevgiler.


:)))) sana da sevgiler Evrenciğim.


Pınarcığım,
çok haklısın karla kaplanmış ağaçlar ayrı bir güzellik gerçekten de. umarım yağar. özledim seni en kısa zamanda görüşelim. sevgiler.


Sibelciğim,
kalp kalbe karşı derler. Bakış açımız benziyor demek ki iyi anlaştık. sevgiler.