Salı, Haziran 10, 2008

ENGİNAR GEÇİDİ





Enginar her haliyle severim diyenler için iki tarifi de yayınlamak istedim. Daha çoook tarif deneyebileceğimiz ne olsa yakışır cinsinden bir sebze ve de önyargılı kişilerin de hiç denemeden asla yemem, sevmem diyebileceği değişik kimliklere sahip bir sebze. Pazarda alırken soyulmuşunu alsanıza şeklinde uyarılara aldırmayıp "ben kabuğu ile pişireceğim" dediğimde şaşkın bakışları görmeniz gerekirdi. Yaprakları ile yenilebileceğini aklına bile getiremediği için şaşıran insanlar. İki şekilde de nefis bir sebze yemeği.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

MALZEMELER:
  • 5 adet enginar,
  • 2 Havuç,
  • 1 patates,
  • İstediğiniz kadar bezelye,
  • 1 çay bardağı zeytinyağı,
  • 1 limon.

YAPILIŞI:

  1. Enginarları soyup limonlu suya atın. Yoksa kararır.
  2. Havuçları ve patatesleri soyup küp küp doğrayın.
  3. Bir tencereye zeytinyağını koyup havuç ve patatesi soteleyin.
  4. Enginarları da içlerini ters olarak ekleyip sıkılmış limon suyunu ekleyin.
  5. Eğer bezelyeleriniz konserve değise onu da ekleyin. Konserve ise çok fazla pişmesine gerek olmadığı için pişmeye yakın ekleyin.
  6. Üzerini kapatacak şekilde sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirin. Az suda pişince daha lezzetli oluyor. Tuz eklemeyi de unutmayın.
  7. Pişince enginarları servis tabağına yerleştirip garnitürü de içine kaşıkla yerleştirin. Dereotu ile süsleyebilirsiniz.


ENGİNAR DOLMASI

Öncelikle enginarı nasıl hazırlayacağınızı anlatmak istiyorum. Dıştaki sert yaprakları koparıyoruz. Sonra da sert bir zemine alt kısmından vuruyoruz çiçek kısmı açılıyor. Ve elinizin yardımıyla da nazikçe göbeğine doğru ulaşıp buradaki tüylü kısmını kaşık yardımı ile çıkarıyoruz. Aslında zor gelirse çıkarmadan da pişirebilirsiniz ama yerken dikkatli olup ortasını çıkarmak gerekiyor. Tabanını düzleştirip limonlu suda bekletin.

İç malzemesi için,
kıyma,
pirinç,
kuru soğan,
tuz ve baharat kullandım.

İç malzemesini karıştırıp açılmış yaprakların arasına doldurdum. Tencereye dizip zeytinyağı, limon suyu ve sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirdim. Yerken dış yapraklardan başlayıp dişinizle sıyırarak yiyorsunuz ve göbeğine ulaştıkça daha da nefis bir lezzetle buluşuyorsunuz.




Siz siz olun enginara önyargılı yaklaşmayın ve bolca tüketin derim. Hem sağlığınız açısından hem de lezzeti açısından bulunmaz bir sebze.

8 yorum:

daimamutfak dedi ki...

Sevdacığım enginar zamanı şimdi ama ben hala yapamadım. çokta severim . ellerine sağlık..

Feyza Fidan dedi ki...

Canımcım çok lezzetli görünüyor enginarlar, ben genelin aksine bayılırım enginara, dolmasını hiç yapmadım ama belliki o da harikaa ...Mevsimi bitmeden senin tarifini mutlaka deneyeceğim..
Ellerin dert görmesin,
Öpüyorum seni...

sevdamavisi dedi ki...

Nerimancığım,
hatta zamanı geçmek üzere. azaldı pazarda. çok teşekkürler canım. sevgiler..

Feyzacığım,
çok teşekkür ederim. hemen dene bence nefis oluyor. sevgiler..

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Sevdacığım nefis gözüküyor enginarların... Ellerine sağlık...

Bu yıl maalesef yapamadım ben... haftasonu pazarda bulursam yapayım...

Enginar gerçekten çok faydalı bir sebze ama talep az sanırım...

Bu arada mercimek köftesi yaparsan kimyonda ekleyebilirsin. Ben kimyonu fazla sevmediğim için eklemedim...

Sevgiyle öpüyorum...

Damak Tadı dedi ki...

Sevda'cığım çok muhteşem görünüyor her ikiside..Bayıldım fotoğraflarına canım..Ne kadar lezzetli olduklarını yakından görmek ise ayrı bir güzellik..Bende bu aralar hemen hemen her gün enginar yiyorum iş yerinde..Ellerine sağlık canım..Afiyetler olsun..

Kocaman sevgilerimi gönderiyorum..

ENERJİ dedi ki...

Çok çekici görünüyor canım çekti.Ellerine sağlık.Sevgiler:))

Saliha dedi ki...

SÖZLERİNE KATILIYORUM CANIM..HEM PAHALI DIYE HEMDE DAMAK TADINA UYULMADIGI ICIN YENILMIYOR..BEN PILAVINI BILE YAPIYORUM COK SEVIYORUM:)HALADA VAR TEZGAHLARDA..
OGLUMDA ANNE CITIY CITIY YERIM BEN ENGINARI DER BEN YAPARKEN OKADAR SEVER YANI...ELLERINE SAGLIK
SEVGILERIMLE

sevdamavisi dedi ki...

Ayselciğim,
çok teşekkür ederim beğenmene sevindim. ben kimyonu severim sanırım eklerim. Sevgiyle kal..

Gülcüğüm,
çok teşekkür ederim. kimbilir senin yaptıkların ne kadar nefis oluyordur. öpüyorum canım.

Enerji,
çok teşekkür ederim. sevgiler..


Çeşniciğim,
ne hoş ufaklığın sevmesi. kızım da canı isterse yiyor neyseki her zaman olmasa da yer. çok teşekkürler. sevgiler.