Pazartesi, Mayıs 26, 2008

YE#35: ÇİKOLATA VE SEVDAMAVİSİ 2 YAŞINDA



23 Mayıs 2006'da başlamıştım bloğuma, ve tam dolu dolu iki yıl geçmiş. Herkes gibi ben de bilemezdim bu kadar güzel insanla tanışacağımı. Sadece yaptıklarımı paylaşmak ve güzel blogları ziyaret etmek için başlamıştım. Sonra gördüm ki çok güzel insanlar var burada. Yürekleri güzel, dostlukları güzel, sohbetleri güzel... İyi ki sizleri tanıdım. İyi ki varsınız. Biliyorum ki çok özelsiniz.






Etkinlik günüm de şans eseri bu aya geldi. Mayıs ayı çok özel olmuştur benim için. Bu ayda doğdum, bu ayda eşimle çıkmaya başladık, bu ayda nişanlandık, bu ayda bloğumu açtım ve etkinlik sıramda bu güzel mayıs ayına denk geldi. Sıcacık günlein başladığı şu günlerde yüreğimizi ısıtacak bir konu ile başlatmak istedim etkinliği. Sevmeyen yoktur sanırım çikolatayı. Biliyorum ki çikolata ile harika tariflerle misafirim olacaksınız. Umarım misafirperverliğimden hoşnut kalırsınız.




İki hafta sonra tatile gideceğim için ancak Haziran sonu tariflerinizi yayınlamaya başlayacağım. O nedenle 30 Hazirana kadar tariflerinizi gönderebilirsiniz. Blog adınızı ve adresini, tarifin linkini, il ve ülkenizi bu tarihe kadar sevdamavisiye35@gmail.com adresine yollayabilirsiniz. Etkinliğin kodunu da sayfanın sağ tarafındaki logonun altından alabilirsiniz.





Konumuzla ilgili gereken açıklamaları yaptıktan sonra Vikipen'den çikolata hakkında bulduğum açıklamaları da paylaşmak istiyorum.




Çikolata, dünyanın en sevilen yiyeceklerinden biridir ve tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılır. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır. Çikolata besin değeri yüksek, bedeni geliştiren ve enerji veren bir yiyecektir.




Çikolatanın tarihi 19. yüzyılda başlar, fakat öyküsü daha eskidir. İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve Hernán Cortés, 16. yüzyılda Orta Amerika'ya yaptıkları geziden yanlarında bir içecekle dönerler. Bu, Mayalar ile Azteklerin öğütülmüş kakao çekirdeklerinin suyla karıştırılmasıyla elde ettikleri bir içecektir. Aztek dilinde "ekşi, acı içki" anlamına gelen "çikolatl" adındaki bu içeceği Aztekler, içine biber ve başka baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlardı. İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar.
Yaklaşık olarak 100 yıl boyunca gizemini koruyan çikolata, Fransa'ya ve Avrupa'nın öteki ülkelerine ancak 17. yüzyılda yayılabildi. Bu yavaş yayılmanın sebebi ise o dönemlerde oldukça pahalı ve sadece elit kesim tarafından içilen bir içecek olmasıydı.
1700'lerde İngilizler süt katarak içeceğin tadını geliştirdiler.
Yumuşak, tatlı ve yenebilir çikolata yapma yöntemi ise 19. yüzyılın ortalarında bulundu. 1876'da İsviçreliler süt ve şekeri çikolatayla karıştırarak bugünkü sütlü çikolatayı yapmayı başardılar.




Latince adı “tanrıların besini” anlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Kakao ağaçları dört yaşından sonra meyve vermeye başlar. Boyu 4-10 metre olan ağaç yılda iki kez ürün verir. Gövdeye ya da ana dallara yakın yerlerde çıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm kadardır. Bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 cm boyunda 20-40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur. Etli, olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdekler birkaç gün mayalanmaya bırakılır. Daha sonra güneşte kurutulur ve böylece çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale gelmiş olur. Fabrikada temizlenen kakao çekirdekleri kavrulur ve öğütülür. Elde edilen macun görünümündeki sıvı çikolata yapımında kullanılır. Ayrıca preslenerek kakao ve kakao yağı elde edilebilir.
Kavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir. Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür ve ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır. Sonra dikdörtgen olukları bulunan bir makinenin içine koyulur. Oluklar içindeki silindirlerle çikolatayı yumuşak ve pütürsüz hale getirilir. Sonunda sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür ve soğutulur. Katılaşan çikolatayı çıkarmak için kalıp biraz ısıtılır. Sütlü çikolata, inek sütünden süttozu, vanilya ile başka tat ve koku vericiler eklenerek elde edilir. Değişik çikolatalar yaparken, çikolatanın yumuşak ve kolay işlenebilir olması için soya fasulyesinden elde edilen "lesitin" maddesi de eklenir.




Bitter Çikolata: Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır.
Sütlü çikolata: Bileşiminde en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az % 3.5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır
Beyaz çikolata: Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolatadır.
Dolgulu çikolata: Dış kısmı toplam ürün ağırlığının en az % 25’ini içeren, bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata ve beyaz çikolatalardan birinden oluşan dolgulu çikolatadır.
Pralin: Toplam ürün ağırlığının en az % 25 i bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata , beyaz çikolataların kombinasyonundan , karışımından veya herhangi birinden ya da dolgulu çikolatadan oluşan bir lokma büyüklüğündeki çikolatadır

37 yorum:

Feyza Fidan dedi ki...

Canımmm, bu etkinlik tam benlikkk..Çikolata deyince saygı duruşuna geçerim tek ayak vallahii :)))Şimdiden kolay gelsin diyorum..
Blogunun yeni yaşı kutlu olsun..Daha nice yıllar bizlere güzel tarifler verirsin inşallah..Çok öpüyorum seni cancağızım...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Güzel paylaşımlarının uzuuunnn yıllar devamını diliyorum Sevdacığım.
Çok güzel bir etkinlik olacağına eminim.

Neşeli tatiller !

uygarimizlahayat dedi ki...

Canım benimmmmm çikolatalar harikaaaaaaaaa görünüyor, nice seneler, daha nice nice seneler lezzetlerini bizimle paylaşman dileği ile... öpüyorum sevgiyle kal...Ellerine sağlık...

ayseyaman dedi ki...

Sevdacim öncelikle yeni blog yaşın kutlu olsun!
Etkinlik konun bir harika, neden Ye etkinlikleri çikolatayı henüz yapmadı, oh ne güzel bize kaldı diye seviniyordum ki kısmet sanaymış :) Tam bana göre bir etkinlik, uzun zamandır YE etkinliğine katılamamıştım ama bunu kaçırmıcam inşallah..:)
Şimdiden iyi tatiller canım
sevgilerle

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevda'cigim,
Nice guzel senelere, guzel tariflere, hep birlikte.
Ayrica ellerine saglik, hersey harika.
Sevgiler, guzel bir gun diliyorum.

sevdamavisi dedi ki...

Feyzacığım,
çok teşekkür ederim. kimbilir ne kadar nefis tarifler hazırlayacaksın. sevgiler canım..

Burçinciğim,
çok teşekkür ederim canım. umarım güzel bir etkinlik olur. sevgiler..

Uğurcuğum,
çok teşekkür ederim canım. sevgiler..


Ayşeciğim,
çok teşekkür ederim. ben de uzun süredir düşünüyordum bu konuyu umarım kimse almaz diye düşünüyordum. sevgiler..


Aybikeciğim,
çok teşekkür ederim canım. sevgiler.

MMO dedi ki...

Sevdacığım,
Etkinliğin hayırlı olsun. Konu çikolata olunca harika şeyler çıkacağına eminim. :)
Canım, blogunun 2. yılını da kutlarım. Hep beraber nice yıllara..
İyi ki blogun ve sen varsınız. :)
Sevgiler..

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Sevda Hanım merhaba:) Demek 2 yıl oldu! İyi ki yazmaya, paylaşmaya başlamışsınız! Hep bizimle olun! Hep beraber olalım! Etkinlik konusu da gerçekten çok lezzetli:) Kolaylıklar diliyorum!

İLKAY dedi ki...

Sevgili Sevda'cığım ...daha nice güzel paylaşımlar dileğimle...
iyi ki varsın canım...
Ayrıca etkinlik beni aldı götürdü çikolata diyarına...kimbilir ne güzel tariflerde buluşacağız...
sağlıkla sevgiyle kal canım...
sevgiler,
ilkay

Saliha dedi ki...

canım emınım enfes sunumlar ve tarıfler gelecektır...bende katılacagım ıns..sevgılerımle..

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Sevdacığım daha nice yıllar sıcacık paylaşımlarının hep devam etmesi dileğiyle...

İyiki bloğunu açmışsın iyiki seni tanıma fırsatım oldu... Etkinlik konusuda harika... Etkinlikde kolaylıklar, ayrıca iyi tatiller diliyorum...

Sıcacık kocaman sevgiler bıraktım...

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

canım blog yaşın kutlu ve uzun ömürlü olsun inşallah..
çikolata konusu bir harika ama ben hiç çikolata denemesinde bulunmdım malesef. bakalım napıcam.ama sanırsam çikolatalı pasta kekte olur :)


sevgilerimle

sevdamavisi dedi ki...

Pınarcığım,
çok teşekkür ederim canım. iyi ki sen de varsın. seni tanıdığım için çok mutluyum. sevgiler..

Seblacığım,
çok teşekkürler canım. ben de burada olduğuma ve sizleri tanıdığıma çok seviniyorum. sevgiler..


İlkaycığım,
iyi ki sen de varsın canım. çok teşekkür ederim güzel dilekler için. sevgiler..

Canım,
kaatılacağına çok sevindim. sevgiler..

Ayselciğim,
iyi ki ben de seni tanıdım canım. iki yıl önce başladığım bu yolculuk iyi ki çıkmışım dedirtti bu yıl boyunca. sevgiler..

Özlemciğim,
çok teşekkür ederim canım.Eminim güzel bir tarifle katılacaksın. sevgiler..

Betül İnce dedi ki...

Sevda'cığım,

İyi ki blog açmışsın ve ben de sen tanıdım. Daha uzun senelere birlikte.

Sevgilerimle.

sevdamavisi dedi ki...

Betülcüğüm,
ben de seni tanıdığıma çok sevindim. Bir daha ki buluşmamızda görüşelim ama:)) sevgiler

GANNE dedi ki...

Sevdacım Mayıs'da daha bir çok güzel anıların olur inşallah. Güzel yüreğini hissederek blogun sayesinde seni tanımak çok güzel. Etkinliklerinle (hem hediyeli hem hediyesiz etkinliklerinle :)) her zaman blog dünyamıza renk kattın. Çok teşekkürler.
Bu etkinliğin konusu da süper olmuş. Tarifleri heyecanla bekliyorum. Sana şimdiden iyi tatiller. Etkinlik tarifleri ile görüşmek üzere...

Adsız dedi ki...

iyikide varsin canim devamli sürekli basarilar dilerim bu etkinlikde süperrrrrrrrr
karabiberinmutfagi.blogcu.com

mutlulukmutfaktagizlidir dedi ki...

Canımcım, nice 10 yıllar bizlerle olursun inşallah sağlıkla, keyifle!
Tatlım, Çikolata Etkinliği'ne bayıldım. Katılmak isterim!
Kocaman sevgiler!

Unknown dedi ki...

canim blog yasini, dogum gununu ,evlilik yil donumunu kutlarim.nice guzel gunlere erismeni dilerim.
cikolata etkinligine kismet olursa bende katilmak isterim.
etkinlik avatarini bloguma ekledim
kucak dolusu sevgilerimi gonderiyorum.

sevdamavisi dedi ki...

Ganneciğim,
sabah sabah içimi açtın, çok güzel sözler teşekkür ederim. ufacık bir katkım olmuşsa ne mutlu bana. Canım ben de seni tanıdığıma çok mutluyum. çok teşekkür ederim. sevgiler..

Burçakcığım,
Canım çok teşekkür ederim hep birlikte umarım. tariflerini dört gözle bekliyorum. sevgiler.


Özgülcüğüm,
çok teşekkür ederim. katılacağına çok sevindim. sevgiler.

sevdamavisi dedi ki...

Karabiber,
çok teşekkür ederim canım. sevgiler

NiNo dedi ki...

canim blogunun yeni yasi kutlu mutlu olsun nice blog yaslari dilerim cikolata harika bir konu bence 30 haziranda izmirde olacagim oglumun ve yegenimin dogum gunu hazirliklari ile mesgul olacagim o ara bir de cikolata cikartirsam aradan katilmayi cok isterim bilgiler super olmus ellerin dert gormesin canim sevgiler

Pelin dedi ki...

Merhaba,
Çok güzel bir konu.Mutlaka katılmalıyım.Harika tarifler olacağına eminim.Görüşmek üzere Sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

Nihancığım,
o tarihe kadar katılabilirsin daha erken de olur tabi ki. çok teşekkür ederim bu güzel sözler için. sevgiler..

Pelinciğim,
bence de nefis tarifler çıkacak. çok teşekkür ederim. katılacağına sevindim.

Unknown dedi ki...

selam
bloğunuzun ikinci yaşı hayırlı uğurlu olsun çok güzel bir bloğunuz var çikolatanın olupta benim olmadığım yer düşünemiyorum hemen atladım geldim size tabiki bende katılmak isterim kısmet olursa sevgiyle kalın bende beklerim
papatya68.blogcu.com
papatya68.blogspot.com

Adsız dedi ki...

sevdacım bu süper bir konu bu konuyla ilgili harika modelleme kalıplarım geldi mutlaka katılmak istiyorum 28 haziranda izne çıkıyorum ama olsun
şimdiden kolay gelsin
sevgilerr

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Papatya çok teşekkür ederim. katılmana çok sevindim. elbetteki ziyaretine gelirim. sevgiler..

Yeşimciğim,
çok merak ettim kalıplarını. artık etkinliğe katıldığında görürüm. canım izne çıkmadan önce yayınlarsın sayfanda. öpüyorum.sevgiler..

banu kırmızıgül dedi ki...

can�m bu guzel etkinli�e mutlaka kat�laca�m kolayl�klar dilerim sevgilermle..

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Merhaab Sevdacım, çikolatalar nefis görünüyorlar. BlogunuN YAŞI KUTLU OLSUN:)

sevdamavisi dedi ki...

Banucuğum,
katılacağına çok sevindim. ben de misafir etmekten mutluluk duyacağım. sevgiler.

Pembeliciğim,
çok teşekkür ederim. sevgiler..

Ilker Erdem dedi ki...

Sevdacigim oncelikle yeni yasini kutlarim. Bu guzel paylasimlarinin devam etmesi dilegiyle.
Etkinligin cok guzel olacagindan eminim. simdiden kolay gelsin. Sevgiler

sevdamavisi dedi ki...

İlkerciğim,
çok teşekkür ederim. Bence de çok güzel olacak. Sevgiler

Sevil Şahin dedi ki...

canım etkinliğinde başarılar dilerim ben su ara rejimdeyim o nedenle hiç bir sey yapmıyorum ama sonucu heyecanla bekliyorum sevgiyle kal

Cafe Gusto dedi ki...

Sevdacığım ben tarifimi yayınladım.Sana kolay gelsin.Şimdiden teşekkürler...sevgiler..

sevdamavisi dedi ki...

Sevilciğim,
çok teşekekür ederim. sevgiler.

Serpilciğim,
çok teşekkürler. sevgiler.

sevdamavisi dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

merhaba;yaptıklarınıza bayıldım gerçekten ..bende daha emekleme aşamasında bişeyler yapamaya çalışıyorum...umarım birgün biryerde tekrara yolumuz kesişir...lezizmeziz.blogcu.com...