Cuma, Ekim 30, 2009

KAHVALTI KEYFİ


Çok zaman geçti ki şöyle bir mükellef kahvaltı sofrası hazırlayıp başına oturmayalı. Dostlarla sohbet ederek keyif sürmeyeli. Yalnız olunca da ne yemek yapmak geliyor insanın içinden ne de kahvaltı hazırlamak. Ah nasıl özlemişim şöyle kalorili bir kahvaltı sofrasını. Çay bile yapmamışım ne zamandır. Haftaiçi sürpriz yumurtadan çıkan tatil nedeniyle kolları sıvayıp bu sofrayı hazırladım. Tabi arkadaş olmadan olmaz dedim onu da hallettim. Sonra da saatler süren sohbet eşliğinde bir demlik çay bitene kadar sofra keyfi yaptım. Nasıl iyi geldi, ama nasıl.

Sonrasında da şöyle bir sinema keyfi yapayım dedim. Hemen koştum Mazi Yarası'na. Benim diyarlarda çekilmiş bir film. Muğla, Akyaka canım Gökova. Konusuna bile bakmadan koştum koştum ama tatil olunca filmi kaldırmışlar yerine de geyik filmleri dizmişler. Malum insanımız bu tarz filmleri izlemez. Üzüldüm ama ne yaparsın. Ben de attım kendimi göl yürüyüşüne. Eeeee ne de olsa harcanacak kalori aldık. Ve tadı damağımda, çok huzurlu bir gün...


Üzümlü ve Cevizli Kek
Tarifi çok yakında.
Zeytincikler




Pankek
Daha önce tarifini yayınlamıştım. Burada.




Domatesli Sucuk


Reçel çeşitleri
Acılı Ezme


Veeeee Karışık Kızartma. Ne çok özlemişim.

Salı, Ekim 20, 2009

BROWNIE



Mevsim sonbahar, renklerin bayramı. Sarılar, kırmızılar, kahverengiller, turuncular... Gözlerimizin bu güzelliklere doyacağı mevsim. Tualime en çok yansıttığım renkler. Hüzün dese de herkes aslında güzelliklerin mevsimi. Yorulmuş ruhların dinlenmeye çekildiği, huzuru bulduğu, sevgilerin mayalanmaya bırakıldığı mevsim. Hayatın daha gerçek algılandığı, ayakların yere bastığı... Sabah serinliğinin yüzümüze çarpışıyla uyandığımız, kendine gel dedirten mevsim. Yağmurlar başlayacak artık, ıslanacağız uzun uzun. Ya da pencereye çarpışına kendimizi bırakıp sıcak bir çayla eşlik edeceğiz. Yanında da bu güzel browni size eşlik etsin istedim.
Cafe Fernandoda bu tarifi görmeyen yoktur sanırım. Bu güzellikten ben de mahrum kalmayayım dedim ve kolları sıvadım. Yapmaya değer.


MALZEMELER:
  • 250 gr bitter çikolata, doğranmış ,
  • 125 gr tereyağı ,
  • 1 +1/2 su bardağı şeker,
  • 4 yumurta ,
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü,
  • 3/4 su bardağı + 2 çorba kaşığı un ,
  • 1/2 çay kaşığı tuz ,
  • 160 gr sütlü çikolata ,
  • 1/4 su bardağı fıstık


YAPILIŞI:
  1. Fırınınızı önceden 180C’de ısıtın. 20 cm’lik kare bir pişirme kabını yağlayıp, kabın bütün kenarlarından 5′er santim dışarı sarkacak şekilde parşömen kağıdı serin.
  2. Tereyağını ve bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Oda sıcaklığına gelmesini bekleyip ardından şekeri ekleyin ve çırpın.
  3. Teker teker yumurtaları ekleyin ve çırpmaya devam edin. Ardından vanilyayı ekleyin ve karıştırın.
  4. Un ve tuzu çok karıştırmamaya özen göstererek bu karışıma ekleyin.
  5. Fırın kabına boşaltıp üzerini spatula yardımıyla düzleyin ve 35-40 dakika pişirin.
  6. Fırından alıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
  7. Sütlü çikolatayı benmari usulü eritin ve 5-10 dakika bekleyin. Ilık çikolatayı brownienin üzerine dökün. Tepesine de fıstıkları serpiştirin ve çikolatanın sertleşmesi için buzdolabında bekletin. Soğuk servis yapın.