Perşembe, Haziran 18, 2009

ZENGİN ÇİKOLATALI PASTA




Hava karanlık, balkondayım. Soğuk mu, bilmem. Hiç hissetmem ki soğuğu. Yeter ki hava alayım. Dört duvara sığamam, hava alma krizim tutar sık sık.
Yaz geldi, denizi özler oldum, nasıl dururum yerimde. Her gece rüyamda yüzmekten yorgun düşer oldum. Ah aşkım, denizim... Biliyorum daha zaman var kavuşmamıza, yürek nasıl dayansın senin güzelliğini ertelemeye. Ama yapacak birşey yok, bekleyeceğim. Aşk, deniz deyince pasta iyi gider dedim, hem de çikolatalı...





MALZEMELER

Kek için:
  • 250 gram un,
  • 50 gram kakao,
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
  • 180 gram tereyağı,
  • 150 gram toz şeker,
  • 2 adet akları ve sarıları ayrılmış yumurta,
  • 1/8 çay kaşığı tuz,
  • Kakao (Süslemek için).

Çikolatalı krema için:

  • 180 gram kıyılmış bitter çikolata,
  • 90 gram tereyağı,
  • 125 ml krema.


Süsleme için:

  • 180 gram tıraşlanmış bitter çikolata.

YAPILIŞI:
  1. Fırını 180 derecede ısıtın. 20 cm çapında yuvarlak kek kalıbını yağlayın ve içine un serpin.
  2. Un, kakao ve kabartma tozunu bir kapta karıştırın. Tereyağını ve şekeri bir kapta krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpın. Yumurta sarılarını birer birer ekleyip karıştırın.
  3. Mikseri düşük hıza getirerek unlu karışımı ekleyip çırpın. Yumurta aklarını bir fiske tuzla kar haline gelene kadar çırpın. Bu karışımı hamurunuza ekleyip spatula ile karıştırın ve kalıbınıza dökün. Önceden ısıttığınız fırında 40-45 dakika pişirin. Kalıptan çıkarıp soğumaya bırakın.
  4. Çikolatalı krema için: çikolatayı, tereyağı ve krema ile karıştırarak benmari usulü eritin.
  5. Çırparak soğutursanız kıvamı da koyulaşacaktır. Biraz buzdolabında da bekletebilirsiniz.
  6. Kekinizi çikolatalı krema ile kaplayın. Ben ikiye ayırıp arasına da krema sürdüm. Geri kalan kremayı krema sıkma torbasına koyup yıldız başlık kullanarak süsleyin. Kenarını tıraşlanmış çikolata ile kaplayıp üzerine de kakao serpin.

Cumartesi, Haziran 13, 2009

SACHER TURTASI




Sevda nerelere kayboldun dediğinizi duyar gibiyim. Uzun bir ayrılık oldu. Neredeyim inanın ben de bilmiyorum, hayatın içinde kaybolmuş gibiyim. İyi mi kötü mü onu da bilmiyorum. Adeta sanal bir dünyada yaşayıp gidiyorum. Gerçek hayattan ve sizlerden kopmuştum ne zamandır, artık dönmeye karar verdim. Bıraktığım yerden devam edemesem de mümkün olduğu kadar eski düzenime dönmek istiyorum. Hiç birşey bıraktığın yerde kalmıyor,değişimi yadsımak aptallık olur. Zaman değişiyor, tabi bizler de. Dönüşüm de tatlı birşeyle olsun istedim. Nefis bir lezzetle geri döndüm. Herkesi çok özledim.



MALZEMELER:


Kek için:


  • 125 gram bitter çikolata,

  • 6 adet yumurta,

  • 125 gram tuzsuz tereyağı,

  • 135 gram (4,5 kahve fincanı) pudra şekeri,

  • ½ tatlı kaşığı vanilya esansı,

  • 100 gram (1/2 su bardağı) toz şeker,

  • 100 gram (1 su bardağı) un,
    Kayısı glazür için:
    175 gram kayısı marmeladı,
    45-60 ml (3-4 çorba kaşığı) su.
    Çikolatalı kaplama için:
    250 gram bitter çikolata,
    250 gram (4 kahve fincanı) toz şeker,
    125 ml (2 kahve fincanı) su.
    YAPILIŞI:
    Fırını 180 derecede ısıtın.
    25 cm çapındaki kek kalıbını yağlayın ve unlayın.
    Çikolatayı bıçakla ya da mutfak robotuyla doğrayın. Benmari usulü eritin.
    Yumurtaların sarılarını aklarından ayırın.
    Tahta kaşıkla tereyağını yumuşatın. Pudra şekeri ve vanilyayı da ekleyip yumuşak bir karışım elde edene kadar 2-3 dakika karıştırın.
    Yumurta sarılarını birer birer her birini iyice karıştırarak karışıma ekleyin. Erittiğiniz çikolatayı da ekleyip karıştırın.
    Yumurta aklarını kar görüntüsü oluşana kadar çırpın. Tozşekeri serpin ve parlak bir karışım elde edene kadar, 20 saniye kadar çırpın.
    Unun üçte birini çikolatalı karışıma ekleyin. Yumurta akının da üçte birini ekleyip plastik spatula ile çırpmadan ağır ağır karıştırın.
    Kalan unu ve yumurta akını aynı yöntemle iki kerede karışıma ekleyin. Oldukça yavaş karıştırın. Alt üst ederek karıştırın.
    Kek karışımını kalıba dökün ve önceden ısıtılmış fırında 30-40 dakika sünger dokusu alana kadar pişirin. Kayısı glazürünü hazırlamak için marmelatla suyu karıştırıp eritin. Sonra süzgeçten geçirin. Yeniden tencereye alıp ağır ateşte bir kez daha eritin. Glazürü soğumuş kekin üzerine ve çevresine sürün. Ben ortadan ikiye ayırıp arasına sürdüm.
    Çikolatalı kaplama için çikolatayı doğrayın. Çikolata, şeker ve suyu bir tencerede eritin. Sonra mermer ya da benzeri bir yüzeye döküp biraz soğumasını bekleyin. Karışımı metal spatulayla soğuyup katılaşana kadar 5-7 dakika sert hareketlerle karıştırın. Koyulaşınca yeniden tencereye alın ve eriyinceye kadar ateşte tutun. Kaplamanın üçte ikisini üzerine dökün. Spatulayla hızlı bir şekilde yayın, kenarlarına sürün. Geri kalan çikolatayı kağıttan yaptığınız bir krema sıkacağı ile sacher yazın.