Yine kar, yine kar, yine kar... Yüreğim pır pır yine, yüzüme çarpan yıldızlardan... Nasıl özlemle kavuşursak sevdiğimize ben de beyaz yıldızlarıma kavuştum, heyecanım ondan. Bir de yeni yılın getirdiği sevinç sarınca ruhumu... Bir de yılbaşında lapa lapa kar yağarsa değmeyin keyfime.
Her yanda bir yılbaşı heyecanı var, renk renk ışıklar, süsler, ağaçlar... Şarkılar, sevinçler... İster istemez yeni yıl yeni bir başlangıçtır düşüncesi de olunca zihnimizde heyecan daha da artıyor.
kar yağar yağmaz kendimi dışarı atıp kartopu oynayan, kardan adam yapan çocukları izledim. sadece çocuklar vardı dışarıda. Yetişkin oldukları için çocuklardan daha şanslı ve daha çok şey bildiklerini söyleyen yetişkinler yoktu sokakta. Karda yürümenin güzelliğini, karın telaşını, kartopu oynamanın zevkini, üşümenin güzelliğini bilmediklerinin farkında değiller demek ki. Hayatın tadını unutup çocuklardan ayrıcalıklı olduklarını düşünseler de bence dünyayı çocuklardan daha iyi bilen yok. Onlar anın tadını çıkarıyor hayatı an be an yaşıyorlar. Kendilerini kasmadan istedikleri gibi yaşıyorlar. Hayatın sırrı da bundan ibaret.
Pastayı Emel Hanım'ın kitabından yaptım. Pandispanya tam istediğim gibi çok güzel kabardı, kremasını da çok beğendim.
MALZEMELER:
Pandispanya için:
- 12 adet yumurta,
- 340 gram( 1,5 su bardağı) toz şeker,
- 1 çay bardağı portakal suyu,
- 225 gram un (1,5 su bardağı),
- 100 gram kakao (2/3 su bardağı).
Vanilyalı krema için:
- 225 gram toz şeker (1 su bardağı),
- 75 gram nişasta (1/2 su bardağı),
- 15 gram un (2 yemek kaşığı),
- 750 ml süt (3 su bardağı),
- 2 yumurta,
- Vanilya,
- 1 su bardağı krema,
- 8 adet muz.
Üzerine sürmek için 1 su bardağı çırpılmış krema.
YAPILIŞI:
Pandispanya:
- Fırını 175 dereceye getirip ısıtın.
- 2 adet 23 cm çapında çemberi yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyun.
- Yumurta sarıları ve beyazlarını ayırın. Mikserle akları şekerin yarısı ile kar gibi olana kadar çırpın.
- Şekerin diğer yarısı ile yumurta sarılarını mayonez kıvamına gelene kadar çırpın. Portakal suyunu ekleyip kaşıkla karıştırın.
- Geniş bir kaba iki yumurta karışımını koyun. Kakao ve unu üzerine eleyerek ekleyin. Bir tahta kaşıkla çırpmadan hafifçe karıştırın. Çemberlerin içine eşit şekilde dökün. 35-40 derece pişirin. Fırından çıkarıp bir tel üzerinde soğutun. Kalıptan çıkarın.
Vanilyalı krema:
- Toz şeker, un ve nişastayı bir tencerede karıştırın. Süte yedirerek ekleyin. Yumurtaları da ekleyip karıştrın. Tencereyi ateşe oturtun. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ateşten alıp vanilyayı ekleyin. Soğuduktan sonra da kremayı ekleyip karıştırın. Küçük küçük doğradığınız muzları da ekleyip karıştırın.
- Soğumuş olan pandispanyaları ikiye bölün. Dört kat pasta yapabilirsiniz, ben üç parça kullanarak üç katlı yaptım. Her pandispanyanın arasına vanilyalı krema sürün. Pastanın çevresini ve üzerini de çırpılmış krema ile kaplayın ve en az 3 saat buzdolabında bekletin.