Gönüllerdeki güzellikleri paylaşmak gibisi var mı... Sofra da yeme içmenin ötesinde dostlarla paylaşılan, sohbetler edilen, yüreklerimizdeki estetiği ve lezzeti sergilediğimiz bir alan değil midir. Her sofra ayrı bir anı ayrı bir paylaşımdır. Bu lezzetleri sizlerle paylaşmak ne güzel...
Cuma, Mayıs 30, 2008
ZEYTİNYAĞLI SULTANİ BEZELYE
Ankara'da sultani bezelye bulmak oldukça zordur. Pazarda görünce de balıklama üzerine atladım. Taze bir bezelye olunca yemeği de nefis oldu. Mevsimi geçti ama gecikmeli de olsa yayınlayayım dedim. Maalesef yaynlamadığım çok sayıda tarif birikmiş.
Tarife gelince,
Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında soteledim. Sonra bezelyeyi ayıklayıp hiç bölmeden ekleyip soteledim. Rendelenmiş domatesi de ekleyip 3-5 dakika soteledim. En son 1 kesmeşeker,tuz ve yeterince sıcak su ekleyip kısık ateşte pişirdim. Suyu çok olmasın azalırsa eklersiniz. Daha lezzetli oluyor.
Pazartesi, Mayıs 26, 2008
YE#35: ÇİKOLATA VE SEVDAMAVİSİ 2 YAŞINDA
Yaklaşık olarak 100 yıl boyunca gizemini koruyan çikolata, Fransa'ya ve Avrupa'nın öteki ülkelerine ancak 17. yüzyılda yayılabildi. Bu yavaş yayılmanın sebebi ise o dönemlerde oldukça pahalı ve sadece elit kesim tarafından içilen bir içecek olmasıydı.
1700'lerde İngilizler süt katarak içeceğin tadını geliştirdiler.
Yumuşak, tatlı ve yenebilir çikolata yapma yöntemi ise 19. yüzyılın ortalarında bulundu. 1876'da İsviçreliler süt ve şekeri çikolatayla karıştırarak bugünkü sütlü çikolatayı yapmayı başardılar.
Kavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir. Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür ve ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır. Sonra dikdörtgen olukları bulunan bir makinenin içine koyulur. Oluklar içindeki silindirlerle çikolatayı yumuşak ve pütürsüz hale getirilir. Sonunda sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür ve soğutulur. Katılaşan çikolatayı çıkarmak için kalıp biraz ısıtılır. Sütlü çikolata, inek sütünden süttozu, vanilya ile başka tat ve koku vericiler eklenerek elde edilir. Değişik çikolatalar yaparken, çikolatanın yumuşak ve kolay işlenebilir olması için soya fasulyesinden elde edilen "lesitin" maddesi de eklenir.
Sütlü çikolata: Bileşiminde en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az % 3.5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır
Beyaz çikolata: Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3,5’i süt yağı olan çikolatadır.
Dolgulu çikolata: Dış kısmı toplam ürün ağırlığının en az % 25’ini içeren, bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata ve beyaz çikolatalardan birinden oluşan dolgulu çikolatadır.
Pralin: Toplam ürün ağırlığının en az % 25 i bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata , beyaz çikolataların kombinasyonundan , karışımından veya herhangi birinden ya da dolgulu çikolatadan oluşan bir lokma büyüklüğündeki çikolatadır
Cuma, Mayıs 23, 2008
SÜSLÜ CUPCAKE
Salı, Mayıs 20, 2008
KAHVE, KİTAP VE ÇİKOLATA KEYFİ ; ANKARA BULUŞMASI
Bir de buluşmamız vardı haftasonu. Bazı aksilikler olsa da biz yılmadık ve buluştuk. Katılım öncekine göre daha az oldu ama çok yoğun bir döneme denk geldi maalesef. Havalar da soğuk olunca piknik yapamadık. Ama en kısa zamanda piknik için buluşacağız.
Herşeye rağmen çok eğlenceli bir buluşmaydı. Kimler katıldıya gelince;
Pınar, Hülya, Aslı, Begüm, Dilek, Özlem,Eda ve ben.
İyi ki varsınız, iyi ki sizleri tanımışım. Her buluşmamızda daha iyi tanışıyor ve çok güzel paylaşımlarımız oluyor.