Pazartesi, Ocak 28, 2008

TRUFF


Bu akşam uyuma şansım olmadı, kızım hastalandı. Canı acıdığı için de sabaha kadar ağladı. Ağrı kesiciden sonra biraz uyudu sabaha karşı. Uyanır uyanmaz hastanelere koştuk ama Ankara gibi bir yerde hem de pazartesi günü doktora ulaşmak ne mümkün. Henüz belirli bir doktor da edinemediğimiz için gezip durduk. Üçüncü hastanede muayene ettirdik ama o da içime sinmedi. Tahmin ettiğim gibi orta kulak iltihabı olmuştu. Yazılan ilaçları da uygun bulmadığım için kendi tedavimize kendimiz başladık. Boş yere de gezmiş olduk. O kadar ağır antibiyotikler başlıyorlar ki ,daha bu yaşta verilen ilaçları kullansak ileri de hiç bir hastalığını iyileştiremeyiz. tabi diğer organlara verdiği zarar da boşuna. Bu konuda bilgisi olmayanlar ne yapsın.


Bu hafta İzmir'e gidiyorum, iş gezisi dolayısıyla. O yüzden bir süre buralarda olamayacağım. Sizleri de bu güzel görüntülerle başbaşa bırakmak istedim. Kızım bayıldı trufflara, hatta elinden alamadık desem yeridir. Umarım sizler de beğenirsiniz.






MALZEMELER:
  • 250 gr bitter küvertur ,
  • 150 gr sütlü küvertur,
  • 350 ml sıvı krema,
  • 400 gram kakaolu kek (İsterseniz daha fazla da kullanabilirsiniz),
  • Dövülmüş fındık, file antep fıstığı, hindistan cevizi rendesi, kakao.





YAPILIŞI:
  1. Küvertur çikolatamızı küçük küçük parçalara ayırıp bir kaba koyalım.
  2. Kremamızı devamlı karıştırarak ocakta kaynatalım.
  3. Kaynayan kremamızı çikolatalarımızın üzerine dökelim. Ve çikolatalar eriyene kadar çırpalım.
  4. Kekimiizi çikolata karışımımız sıcakken içerisine ufalayalım ve karıştıralım. Hazır kek kullanırsanız kolaylıkla toz haline geliyor.
  5. Bu karışımı 3-4 saat oda sıcaklığında bekletelim. Çikolata koyulaşmaya başlayacaktır. Arada kontrol edip karıştıralım.
  6. Karışımımızı buzdolabına koyup ertesi güne kadar bekletelim.
  7. Karışımımızı buzdolabında çıkarıp ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım.
  8. Fındık, antepfıstğı, kakao ve hindistancevizine bulayıp buzdolabına kaldıralım. (15-20 dakika).
  9. Renkli kağıtlarımıza yerleştirip servis yapalım.

Perşembe, Ocak 24, 2008

FRAMBUAZ GANAJLI PASTA



Hani hep işlerimizin yoğunluğundan bahsederiz, koşuşturuyoruzdur, vaktimiz yoktur. Hatta bir arkadaşımızı ziyaret etmeye, bir sevdiğimize dahi telefon etmeye vaktimiz yoktur. Sanırım benim vaktim hep bol oldu. Geceleri çalışıp gündüzleri okulda akşama kadar derslere giriyor, bir taraftan da evli olduğum için ev işleri ve eşimle ilgileniyor, hem de sevdiklerime vakit ayırıyordum. İşim belki de beş dakika oturmama izin vermiyor sabahlıyordum. Okul bittiğinde işle birlikte, resim, Ebru ve gitar kursuna gidiyordum. Ev işlerini söylemeye gerek yok. Çünkü benim zamanım çoktu. Her fırsatta arkadaşlarımı eve davet edip yemekler hazırlıyordum. Çocuktan sonra biraz daha yoğunlaştım. Şimdi daha düzenli çalışıyor bir taraftan yine evimle, eşimle ve kızımla ilgileniyorum. Hobilerimden zaman çalmam gerekiyor ama hala sevdiklerimi sürekli arıyor her fırsatta yemeye çağırıyorum. Onlar genelde yoğun oldukları için zoraki toplanıyoruz. Çünkü onların zamanı yok.


Niçin bunları anlatıyorum diye düşünebilirsiniz. Zamansızlık ve yoğunluk tamamen göreceli kavramlar. Ben çok yoğun olduğum zamanlarda bile sevdiklerime zaman ayırırım. Belki ilk önce kendimize zaman ayırmalıyız, ben zaman zaman kendimi ihmal ediyorum ama dostlarımı ihmal edemiyorum. Çünkü benim zamanım çok:)) Sevdiklerinizi ihmal etmeyin. Onlarla bir fincan çayın yanında bir dilim pastayı paylaşın. Gerisi boş.



Gevezelik yeter sanırım gelelim pastamıza. Canım pasta çekince benim de canım pasta yapmak istemediği bir zamanda bu pratik tarifi yaptım. Aslında hazır pandispanya kullanmayı sevmiyorum, evde yaptığımız gibi olmuyor tadı. Ama acil durumlarda kurtarıcı oluyor.

MALZEMELER:
  • Kakaolu hazır pandispanya,
  • 2 paket creme ole ,
  • 4 su bardağı süt,
  • Çikolata rendesi,
  • Frambuazlı ganaj.

YAPILIŞI:

  1. 4 su bardağı süt ile creme ole'yi hazırlayın.
  2. Keki süt ya da şekerli su ile ıslatın.
  3. Creme ole'yi kekin arasına sürüp üzerine diğer katı kapatın. İsterseniz araya meyve de koyabilirsiniz.
  4. Üzerine tekrar kremayı sürün.
  5. Hazır frambuazlı ganaj vardı evde. Onu benmari usulü eritip yağlı kağıtla yaptığım külaha doldurup istediğim şekilde süsledim. Kenarlarına da rendelenmiş çikolata serptim.


Çarşamba, Ocak 23, 2008

MAKARNA CİPSİ





Son zamanlarda blogları gezerken makarna cipsi gözüme takıldı. Cips sevmeyen ve nerdeyse hiç almayan biri olarak evde yapılmış cipsi çok merak ettim. Cips almamamın en önemli sebebi sağlıksız olması. Özellikle de içinde ne olduğu belirsiz bir yiyecek olarak görmem. Büyük bir merakla denedim çok da ilginç bir cips oldu. Kızım bayıldı ama bence kalın dokulu bir makarna olduğu için sert oldu. Tadı güzeldi ama yemekte zorlandık. Size önerim daha ince bir makarna seçerseniz gevrek ve lezzetli olur.



MALZEMELER:
  • Makarna,
  • Mısır unu,
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • Kızartmak için sıvıyağ.
YAPILIŞI:
  1. Makarnaları tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayın.
  2. Tuz, karabiber ve mısır ununu karıştırıp makarnaları bu karışıma bulayın.
  3. Kızgın yağda kızartın.

Pazartesi, Ocak 21, 2008

HİNDİSTAN CEVİZLİ DOLGULU MUFFİN


Sevgili Kevser'in sitesinde bu tarifi görünce kesinlikle yapmam gerekir diye düşünmüştüm ve yaptım da. Çok güzel bir lezzet. Sürprizlerden hoşlanıyorsanız tavsiye ederim. Dışarıdan kimse anlamıyor içinde başka bir lezzetin olduğunu. Benimkiler biraz mantara benzediler. Çünkü 12 hazneli muffin kalıbıma malzeme fazla geldi, onlar da taştı biraz. Bu muffinleri kızımın doğumgününde yapmıştım, ve o kadar çok hazırlık yapınca muffinlerimi süsleyemedim. Süslerseniz daha da şık ve lezzetli olacaktır.




MALZEMELER:
  • 275 gr un,
  • 2 tatli kasigi kabartma tozu,
  • 1/2 tatli kasigi karbonat,
  • 4 yemek kasigi kakao,
  • 1 yumurta,
  • 130 gr esmer seker,
  • 80 gr tereyagi,
  • 300 ml buttermilk,
  • 100 gr labne peyniri,
  • 100 gr hindistan cevizi rendesi,
  • 2 yemek kasigi pudra sekeri,
  • 1 paket vanilya,
  • 100 gr beyaz kuvertür cikolata(üzerini süslemek için).

YAPILIŞI:

Hindistan cevizli dolgu icin:

1. Labne peyniri, pudra sekeri, hindistan cevizini ve vanilya sekerini mikserle karistiriyoruz. En az 5 dakika karistirdiktan sonra eger isterseniz bir spatula yardimiyla da birbirine yedirebilirsiniz.

2. Karisimdan 12 tane esit boyda toplar yuvarliyoruz elimizle ve bir kenara aliyoruz.

Muffin hamuru icin:

1. Unu eleyelim ve kabartma tozu, karbonat ve kakao ile bir kasik yardimiyla karistiralim.

2. Baska bir kabin icinde yumurtayi, esmer sekeri, tereyagini ve buttermilk'i mikserle karistiralim ve kakaolu unlu kuru malzemeleri bir kasik yardimiyla bu sivi karisima ekleyerek karistirmaya devam edelim.(Buttermilkiniz yoksa 1 su bardağı süte birkaç damla limon suyu ya da sirke ekleyip 15-20 dakika kesilmesini bekleyin.)

3. Firini 180 derece ön isitmaya ayarlayalim. Muffin kalibina kagitlari yerlestirelim ve bir yemek kasigi hamuru icine alalim. 12 tanesi tamamlandiktan sonra hindistan cevizli toplari tam ortasina oturtalim ve biraz üzerine bastiralim. Bu islemden sonra hamurun diger yarisini da bu toplari iyice örtecek sekilde üzerlerine aktaralim.

4. Firinin orta katinda 180 derecede yaklasik 25 dakika pisirelim ve sonra sogumaya birakalim.

5. Muffinler soguduktan sonra istediginiz sekilde süsleyebilirsiniz.






Cuma, Ocak 18, 2008

BİRAZ DA MAKARNA

Biraz da makarna tarifi vereyim dedim. Makarna tamamen sosu ile kendini gösteren bir yemek. Tek başına pek cazip de değil üstelik. Makarna soslarına bayılıyorum. İki tane tarif vereceğim. Zevkinize ve damak tadınıza göre istediğinizi hazırlayabilirsiniz. Doğaçlama olarak ve damak tadıma göre hazırladım.

KREMALI MANTAR SOSLU MAKARNA

MALZEMELER:
  • 1/2 paket istediğiniz bir makarna,
  • 200 gram mantar (istediğiniz kadar ekleyebilirsiniz),
  • 1 kutu (200 ml) krema,
  • İstediğiniz kadar kaşar rendesi,
  • Karabiber,
  • Tuz



YAPILIŞI:
  1. Makarnaları tuzlu suda haşlayın. Hangi yumuşaklıkta seviyorsanız o kadar haşlayabilirsiniz. Ama biraz diri güzel oluyor.
  2. Tavada az zeytinyağı ile mantarları soteleyin.
  3. Yumuşayınca kremayı ekleyip kaynatın. Koyulaşıp kıvamını bulunca ocaktan alın. Tuz ve karabiberi ekyeyip karıştırın.
  4. Makarnaları servis tabağına alıp üzerine mantarlı sosu ekleyin.
  5. En üste de kaşar rendesini serpiştirin. Sıcak makarnaların üzerinde eriyince çok lezzetli bir tat oluyor.



BROKOLİ VE PARMESANLI MAKARNA

MALZEMELER:
  • 1/2 paket makarna,
  • 200-300 gram haşlanmış brokoli,
  • 100 gram rendelenmiş parmesan (tulum peyniri de kullanabilirsiniz),
  • 1 kutu (200 ml) krema,
  • 1 çay bardağı zeytinyağı,
  • 1-2 diş sarımsak,
  • Karabiber,
  • Tuz.


YAPILIŞI:

  1. Makarnayı tuzlu suda haşlayın.
  2. Kremayı tencerede kaynatın. Parmesan, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın.
  3. Brokoliyi ekleyip krema koyulaşana kadar kaynatın.
  4. Sosu süzdüğünüz makarnaya ekleyip karıştırın.
  5. Sarımsaklı zeytinyağı sosu için 1-2 diş sarımsağı soyup ikiye bölüp 1 çay bardağı ya da daha fazla yağa eklenip 15-20 dakika kadar bekletilir.
  6. Makarnanızın üzerine bu yağdan gezdirirseniz harika bir tat oluyor. Bu sosu salatalara da kullanabilirsiniz.

Perşembe, Ocak 17, 2008

KURBAĞA KURABİYELER


Kızımın doğum gününde yaptığım ve çok beğenilen kurabiyelerin tarifini vermek istiyorum. Bu tarif Sevgili Esra'dan ve çok da güzel yapmış. Benimkisi amatörce oldu görüntü itibari ile ama beğenilince hoşuma gitti tabi ki. Özellikle çocuklar bayılıyor. Esra gibi ben de ağız kısmı için nohut kullanmıştım ama aynı sorunu ben de yaşadım ve nohutları çıkaramadım. Zorlayınca da zarar verdim kurabiyelere. Bence başka bir yol denemelisiniz. Yapılış aşamalarını görmek için Esra'nın sitenizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm aşamaları resimli olarak anlatmış.

MALZEMELER:

  • 130 gr oda ısısında tereyağı ya da margarin,
  • Yarım su bardağı pudra şekeri,
  • 1,5 su bardağı un,
  • 2 çorba kaşığı kakao.

YAPILIŞI:

Kakao dışındaki malzemeleri yoğuralım. Biri birinden biraz daha küçük iki parçaya ayıralım, küçük parçaya kakao ekleyip tekrar yoğuralım. Beyaz hamurdan ceviz kadarını alıp top şeklinde yuvarlayalım. Elimizle ya avucumuzun içinde ya da düz bir yüzeyde avuç içi kadar açalım. Kakaolu hamurdan, açtığımız hamurun yarısı kadar bir parça koparalım.Yuvarlayıp beyaz hamurun üzerine koyalım. Beyaz hamuru kapatalım. İki elimizin arasında yavaşça oval olarak yuvarlayalım ve birleşim yerlerini kaybedelim. Keskin bir bıçak yardımı ile ön kısmını dikkatlice ağız oluşturmak üzere keselim.Bacakları oluşturmak üzere arka kısmı şekildeki gibi bıçakla iki yandan kesip hafifçe ayıralım. Sırtına bıçakla çizik atalım.

İki adet boncuk şeker ya da damla çikolata ile gözleri yapalım. Tepsiye koyduğumuz kurbağanın ağız açıklığını kaybetmemesi için iki adet kuru nohutla destek yapalım.

180 dereceye ısıttığımız fırına kurabiyelerimizi koyup, koyar koymaz ısıyı 100 dereceye düşürelim. Yaklaşık 20-25 dakika kurabiyelerin pembeleşmesini beklemeden pişirelim.

Pazartesi, Ocak 14, 2008

YE#30: DÜNYA MUTFAKLARI: MUD CAKE (ÇAMUR KEK)




Bu ay ev sahibemiz Sevgili Tuba idi. Ben de hemen kolları sıvayıp etkinlik tarifimi yetiştirdim. Ohhhh çok da rahatladım. Kaçırmak istemiyordum çünkü.

Kekin tarifini Burçin'in uyguladığı şekilde yaptım ve sonuçtan çok memnun kaldım. İlk deneme olunca insan merakla bekliyor nasıl olacak diye. Ben fırından keklerimin çıkışını büyük bir mutlulukla izledim. Sonuç tam da istediğim gibiydi. O kadar çok fotoğraf çektim ki içinden seçmek zor oldu. Demek ki sonuç güzel olunca fotoğraf çekmeye doyamıyor insan.




MALZEMELER:



  • 150 gr tereyağı,

  • 60 gr bitter kuvertür,

  • 2 su bardağı tozşeker,

  • 1 çay bardağı su,

  • 1 kahve fincanı nescafe,

  • 2 su bardağı un,

  • 1 tepeleme çorba kaşığı buğday nişastası,

  • 1 tepeleme çorba kaşığı kakao,

  • 1 iri yumurta

    YAPILIŞI:

1. Öncelikle fırınımızı 170 dereceye getiriyoruz.


2. Yağ, çikolata, şeker, su ve kahveyi ısıya dayanıklı bir kaba alıp benmari usulü tüm karışımı karıştırıp eriterek homojen bir hale getiriyoruz.


3. Bu karışımı geniş bir çırpma kabına aktarıp 5-6 dakika kadar mikser ile çırpıp havalandırarak soğutuyoruz.


4. Daha sonra karışıma birlikte elediğimiz un, nisaşta ve kakaoyu ilave edip çırpıyoruz. En son yumurtayı ekleyip karışım homojenleşene kadar tekrar çırpıyoruz.


5. Muffin kağıtlarını bitime çok az mesafe kalacak şekilde dolduruyoruz.


6. Önceden ısıttığımız fırınımızda yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz.

Perşembe, Ocak 10, 2008

ANASONLU KURABİYE


Anason tadı ve kokusunu sevenlere bu güzel tarifi öneririm. Böylece evdeki yuvarlak kalıplarımı da kullanma şansım oldu. Mutfağa aldığım ürünleri nasıl kullansam diye bir arayışa giriyorum çünkü:)) Heves sanırım.

Garip sorularla da karşılaşma ihtimaliniz olabilir. "Sarhoş olur muyum?" gibi. Tabi rakının anasondan dolayı sarhoşluk verdiğini düşünenler var demek ki:)) Ya da tamamen espri niyetli olabilirler.


MALZEMELER
  • 1 çorba kaşığı anason,
  • 1,5 kahve fincanı kaynar su,
  • 75 gram oda sıcaklığında margarin,
  • 50 gram oda sıcaklığında tereyağı,
  • ¾ su bardağı sıvıyağ,
  • 1,5 kahve fincanı yoğurt,
  • 1 çorba kaşığı kabartma tozu,
  • 1,5 çorba kaşığı toz şeker,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • Aldığı kadar un.

YAPILIŞI:

  1. 1 çorba kaşığı anasonu bir buçuk kahve fincanı kaynamış suda yaklaşık 1 saat bekletin. Beklemiş anasonlu suyu bir kaba alın.
  2. İçine margarin, tereyağı, sıvıyağ, yoğurt, kabartma tozu, toz şeker ve tuz ilave edin.
    Bu karışıma unu yavaşça ekleyin. Ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğurun.
  3. Hamurun üzerine nemli bir bez örterek 15 dakika dinlendirin. Oklava yardımı ile orta kalınlıkta açın.
  4. Yuvarlak kalıplarla şekiller kesip çıkarın.
  5. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp anason serpin.
    Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pembeleşene dek pişirin.

Salı, Ocak 08, 2008

BERGAMUT REÇELİ





"Eşim Muğla'ya gideceğim istediğin birşey var mı?" diye sorduğunda uzun bir liste yaptım. Listenin en başında da bergamut vardı elbette. Tam da mevsimidir diye düşünerek reçelini yapmaya karar verdim. Tabi bergamutla birlikte kazayağı, kekik ve taptaze biberiyeler de geldi. Nasıl özlemişim hepsini de. Mis gibi kekik ve bergamut kokuyor evim hala. Nasıl severim bu kokuyu.












Resimde bergamutum da resmini görüyorsunuz. Belki fotoğraftan anlaşılmıyor ama bir kiloya yakın ve kocaman. Bir tanesi reçel yapmam için yeterliydi. Kocaman bir kavanoz bergamut reçelim oldu. Sadace dış kabuğunu rendelemekte zorlandım. Gelelim tarife;



YAPILIŞI:


  1. Bergamutların dış kabuğunu rendeliyoruz. Maksat dış kabuğu tamamen temizlemek ki reçelimiz acı olmasın.

  2. Sonra kabuğu dilimliyoruz, iç kısmını kullanmıyoruz.

  3. Ve tartıyoruz. Şeker miktarı kabuk miktarının 1,5 katı olacak.Benim bergamutumdan 640 gram kabuk çıktı. Şeker miktarını da 960 gram olarak ayarladım.










. Kabuklarımızı tencereye alıp üzerini örtecek kadar su koyup kaynatıyoruz. Suyu döküp tekrar su ekleyip yine kaynatıyoruz. 3-4 kez aynı işlemi yapıyoruz. Acılığı gidene ve yumuşayıncaya kadar bu işleme devam ediyoruz.




  1. Şerbeti için 960 gram şekerle 2 su bardağı suyu kaynattım. 500 gram şeker için 1 su bardağı su olarak hesaplıyoruz. Biraz koyulaşınca altını kapatıyoruz. Ilıyınca bergamut kabuklarını atıp şerbetle birlikte biraz kaynatıyoruz.


  2. Ertesi güne kadar bu şeklide bekletiyoruz. Ve tekrar kaynatıyoruz. Bir iki taşım kaynadıktan sonra 1-2 limonun suyunu ekleyip karıştırıyoruz.


  3. Kavanoza koyup soğutuyoruz.




Ben limon suyu eklemeyi unuttuğum için ertesi gün reçelimi kristalleşmiş olarak buldum ama pes etmek yok bugün ısıtıp limon suyumu ekleyeceğim. Hoş kokulu ve nefis bir reçel oldu, şiddetle tavsiye ederim.

Pazartesi, Ocak 07, 2008

YENİ YIL YENİ BAŞLANGIÇLAR

Bir yılı daha geride bırakırken çok güzel bir etkinlikle uğrladık 2007'yi. Canım arkadaşım, Burçak'cığım yeni yıl etkinliği düzenledi, ve ben de koşa koşa katıldım. Çok heyecanlı ve güzel bir etkinlik oldu. Benim hediyelerim bloğunu sürekli takip ettiğim ve çok sevdiğim Yasemin'ciğimden geldi. Nasıl bir özenle ve sevgiyle hazırlamış ki hediyelerini duygulandırdı beni. Sanırım hediye almanın en güzel tarafı o ihtimam ve güzel yürekliliğin size ulaşması içinden ne çıkarsa çıksın. Ben hediyelere de bayıldım. Cıvıl cıvıl bir kahvaltı sofrası kurayım diye seçmiş Yasemin tüm hediyelerini. Herşeyi düşünmüş yumurtaların şapkasını bile:)) Öyle şirinler ki kızım çok sevdi her kahvaltı da önüne koyuyoruz. Çok neşeli oluyor kahvaltı yaparken. Canım her kahvaltı sofrasında seni yad edeceğim. Çok teşekkür ederim , yüreğine sağlık.



Bana da sevgili Burçin çıktı kurada. Her gün bloğunu zevkle takip ettiğim sık sık mesajlaştığımız, kendime yakın hissettiğim bir arkadaşımın çıkması çok hoşuma gitti. Hediyelerini özenle seçip özenle paketlemeye çalıştım ama yine de eksiklik var gibi geldi bana. Biliyorum ki Burçin de çok güzel şeylere layıktı benim için. O yüzden de hediye aalmak da zorlandım doğrusu. Aldığım mesajında beğendiğini duyunca çok sevindim. Güle güle kullan canım.

Cuma, Ocak 04, 2008

ÇİKOLATALI MUZLU KEK


Dün çok güzel bir sabaha uyandım, ışıl ışıl ve bembeyaz... Karlar kaplamıştı her yanı ve şehri tertemiz yapmıştı adeta. Beyazlığın ruhumuzda uyandırdığı bu arılık duygusu hiç ölmeyecek sanırım. Birden hava kirliliği bitmiş, betonarme binalar gitmiş de yerine sanki şirin bembeyaz evler gelmiş gibiydi. Karın ne kadar mucizevi bir etkisi varmış meğer:))

Kış mevsimi (aslında kar), çocukluğuma götürür hep. Kışların uzun sürmesinden mi yoksa karla oynamayı çok sevdiğimizden mi bilinmez, çocukluğuma ait anılarımın çoğu bembeyaz bir örtüyle kaplı kış günlerine aittir. Belki de bol kar yağan ve ayazın hiç geçmediği o günler yaşaması zor günlerdi. Büyüdükten sonra bile" boyum kadar kar yağardı çocukken" deyip dururduk , o zamanlar ne kadar kısa olduğumuzu hiç aklımıza getirmeden. Her sabah kapımızı kapatacak kadar kar olduğu için açmakta zorlanındığımız için midir kışı bu kadar abartmak bilemiyorum. Karı seviyorum soğuğa rağmen. Dört gözle yazı beklesem de karı seviyorum.



Bu kadar soğuktan bahsettikten sonra sıcak bir tarife geçmek iyi olur sanırım. Fırından sıcacık çıkarıp ikram edebileceğimiz bir kek tarifi. Kızım da soğumasını beklemeden yemek istediği için dilimlemekte bile zorluk çektim. Maalesef onu bekletmek deveye hendek atlatmaktan zor. Yanında da çayla nefis oldu. Yumuşacık, muz aromalı bu keki yapmak isterseniz tarifini de hemen ekliyorum.



MALZEMELER:
  • 3 olgun muz(püre haline getirilmiş),
  • 185 gram toz şeker(3/4 ölçü),
  • 185 gram un(1,5 ölçü),
  • 2 adet yumurta(az çırpılmış),
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı,
  • 60 ml süt( ¼ ölçü),
  • 100 gram bitter çikolata(rendelenmiş),
  • 90 gram ceviz.



YAPILIŞI:
  1. Fırını 180 dereceye getirin. 20*10 çapında kek kalıbını hafif yağlayın.
  2. Muz püresini ve şekeri iyice karıştırın. Elenmiş un, yumurta, yağ ve süt ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  3. Tahta bir kaşıkla yavaş yavaş karıştırırken çikolata ve cevizi de ekleyin.
  4. Karışımı kalıba döküp 45-50 dakika kadar pişirin.

Çarşamba, Ocak 02, 2008

MAŞ FASULYESİ SALATASI


2008'in ilk tarifini yazmak için bilgisayarımın başına geçince renkli bir tarif olsun istedim. Sanırım cıvıl cıvıl bir tarifle yeni yıla girmiş oldum:)) Çoktandır merak ettiğim için maş fasulyesi salatası yapmak istedim. Önce 4-5 gün çimlendirme dönemi için bekledim sonra da büyük bir zevkle salatamı hazırladım. Arkadaşlarım salatamı çok ilginç buldu.

Çimlendirmek için maş fasulyesini yıkayıp temiz, ıslak bir bezin içine yayıp bir kaba koyuyorsunuz. Üzerini de kapatın. Her gün hem kabı hem de bezi yıkıyorsunuz. Çimlenince de salatanızda kullanıyorsunuz.

NMALZEMELER:
  • Çimlenmiş maş fasulyesi,
  • Maydanoz,
  • Taze nane,
  • Dereotu,
  • Kiraz domates,
  • Taze soğan,
  • Zeytinyağı,
  • Limon suyu,
  • Sirke,
  • Tuz.



YAPILIŞI:
  1. Tüm malzemeleri doğrayıp filizlere ekleyin. Tuzu da ekleyip karıştırın.
  2. Zeytinyağı, limonsuyu ve sirkeyi bir kapta karıştırıp salatanızın üzerine gezdirip karıştırın. Kiraz domateslerle süslayin.