Çarşamba, Kasım 28, 2007

ESRA İÇİN : HAMBURGER


Esra'mız için mutfağa girdik bu sefer. Büyük bir şevkle yaptık tariflerini. Diğerlerinden farklıydı mutfağa girişimiz. Bu enerji ile bu sevgi ile öyle güzel oldu ki hamburgerler. Gerçekten çok mu lezzetliydi yoksa Esra'ya adandığı için mi bu kadar lezzetliydi bilemiyorum. Esra'cığım seni sevdiğimizi bilmeni istiyoruz. Duygularımızı bu şekilde ifade edebiliyoruz. Keşke seni kaybetmeden söyleyebilseydik bunu sana. Hayat o kadar kısa ki ne zaman ne olacağı hiç belli değil. Hadi arkadaşlar sevdiklerimizi kaybetmeden onlara sevdiğimizi söyleyelim. Sonra da tüm bloglardaki dostlarımıza söyleyelim sevdiğimizi... SİZLERİ ÇOK SEVİYORUM...

Kevgir dergisi ve tarif için burayı tıklayınız..

Pazartesi, Kasım 26, 2007

ALİNAZİK


Son zamanlarda öyle hüzünlü bir hava var kiblog dünyasında insanın birşey yayınlayası bile gelmiyor. Sevgili Esra'yı kaybettiğimizden beri bloglarda hüzün yazılıyor. Canımız neşeli birşey yazmak istemiyor ki. Esra için düzenlenen etkinlikte büyük bir hızla devam ediyor. O'na yakışacak bir dergi çıkacak hem de onun tarifleri ile. Biliyoruz ki O hep bizimle....

Biraz zorlansam da yeni bir tarif yayınlamak istedim. Farklı yorumlarla pişirilen bir tarif. Malzemelerin ölçüsünü yazmadım çünkü göz kararı yapıyorum ben. Aslında çok da ölçü isteyen bir tarif değil sanırım.


MALZEMELER:


  • Patlıcan,

  • Kıyma,

  • Yoğurt,

  • sarımsak,

  • Kuru soğan,

  • Sıvıyağ,

  • Karabiber, pulbiber

  • Tuz.

YAPILIŞI:



  1. Patlıcanları közleyin ve soyun. İnce ince kıyın.

  2. Yoğurt ve ezilmiş sarımsağı karaıştırıp tuz ekleyin.

  3. Patlıcanları da yoğurtlu karışıma ekleyip iiyice karıştırın.

  4. Bir tencerede ince doğranmış soğanı yağda pembeleştirin.

  5. Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.

  6. Baharat ve tuzu ekleyip iyice karıştırın.

  7. Patlıcanlı karışımı yayvan bir kaba yayıp kıymalı harcı üzerine gezdirin.







Çarşamba, Kasım 21, 2007

KAYNANA ÇATLATAN TARİFLER: PORTAKALLI MUFFİN





Yeni bir etkinlik ve ilginç yeni konular... Kaynanam yok ama başkalarının kaynanalarını çatlatırım en azından. Ev sahibemiz sevgili Lale çok ilginç bir konu ile bizi ağırlıyor. Harika tarifler çıkacağına hiç şüphem yok.

Kızımın muffini çok seveceğini düşündüğüm için bu tarifi yapmaya karar verdim. Sunumundan kaynaklanan bir özelliğinden dolayı çocuklar bayılıyor muffine.

MALZEMELER:
  • 1 yumurta,
  • 1 çay bardağı sıvıyağ,
  • 1 çay bardağı süt,
  • 1 çay bardağı toz şeker,
  • 1 çay bardağı portakal suyu,
  • 1 portakal kabuğu rendesi,
  • 1 kabartma tozu,
  • 1,5 su bardağı un.

YAPILIŞI:

Yumurta ve toz şekeri iyice çırpıyoruz. Süt, sıvıyağ, portakal suyu ve portakal kabuğu rendesini ekleyip çırpıyoruz. Muffin kalıbına kağıt muffin altlarımızı yerleştirip 2/3 oranında hamurumuzdan koyuyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecede 15-20 dakika pişiriyoruz.

Cuma, Kasım 16, 2007

YUMUŞAK BUĞDAY EKMEĞİ



Ekmek yapmayı seven ben artık ekmeklerimi makinada yapmaya karar verdim Ve bir dizi araştırmadan sonra aldım. Önceden uzun uzun uğraştığım ekmek yapma serüvenlerim kolaylaşmış oldu. Kahvaltıda da sıcak ekmek yeme şansımız oluyor artık. Akşamdan ayarlayıp sabaha ekmek kokusu ile uyanıyorum.





MALZEMELER:

Ekmek makinamın ölçü kaplarını kullanarak yaptım. Elde yapmak istayenler için ayrıca ölçüleri verdim.

1 cup: 1 su bardağı - 200 ml
  • 1 cup su,
  • 2 büyük kaşık şeker ( 2 çorba kaşığı ),
  • 2 küçük kaşık (tatlı kaşığı) tuz,
  • 1/8 cup süt,
  • 2 büyük kaşık (çorba kaşığı) sıvıyağ,
  • 3 cup un,
  • 2 küçük ölçü kaşığı (tatlı kaşığı) kuru maya


YAPILIŞI:

Tüm malzemeleri sırası ile ekmek yapma makinasına koyup beyaz ekmek programını seçiyoruz ve pişmesini bekliyoruz.

Elde yapacaksanız malzemeleri karıştırıp hamur yapıyoruz. 1 saat mayalandırıyoruz. İki katı kabarınca şekil verip kalıba yerleştiiriyoruz. Yarım saat daha mayalandırıp 175 derece fırında pişiriyoruz.


Perşembe, Kasım 08, 2007

TAVUKLU KIRMA BÖREĞİ

Son zamanlarda bloglardan deneme yapıyorum. Bu börek de sevgili Zeynep'ten. Resmini görünce kesinlikle denemeliyim dediğim tariflerden. Lezzetine diyecek yok zaten.


Börek için:

  • 2 adet yufka ,
  • 1 adet yumurtanin sarısı,
  • 1 yemek kaşığı yoğurt,
  • 50 g + 1 y.k. tereyağı,


İç Malzemesi:

  • 2 adet tavuk but (haşlanıp didiklenmiş),
  • 1 çay bardağı ceviz (iri dövülmüş) ,
  • 1 çay kaşığı kişniş,
  • 1 tatlı kaşığı pul biber ,
  • Biraz tuz, karabiber

Başemel Sos İçin:

  • 2-2,5 yemek kaşığı un,
  • 1 s.b. sut ,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 kase rendelenmiş kaşar


YAPILIŞI:

  1. Öncelikle fırını 160 derecede ısıtın.
  2. İç malzemelerini bir kaseye alıp karıştırın.
  3. Sosu hazırlamak için tereyagını eritip unu kavurun, üzerine sütü ekleyip kısık ateşte iyice katılaşıp muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirin. Atesten alıp dövülmüş sarımsağı ekleyin ve tekrar karıştırıp bir kenara kaldırın.
  4. Ayrı bir tencerede börek için gereken yagı eritin, ateşten indirip bir yemek kaşığı kadar yağ ile fırın tepsisini yağlayın. Geri kalan yağa yumurta sarısını ve yoğurdu ekleyip çırpın.
  5. Yağladığınız tepsiye ilk yufkayı buruşturarak yerleştirin. Yufkanın üzerine yoğurtlu kariışımdan bir kaç kaşık serpip pasta fırçası ile yayın.
  6. İkinci yufkayı da aynı şekilde hazırladıktan sonra üzerine tavuklu karışımı yayın.
  7. En üste başemal sosu dökün, kaşar peynirini sosun her yerini örtecek şekilde serpiştirin.
  8. Fırına verip üzeri güzelce kızarana kadar pişirin. Dilediğiniz şekilde süsleyerek sıcak servis yapın.

Salı, Kasım 06, 2007

BAŞLIKLI KURABİYELER


Bu kurabiyeleri de Sevgili Dostum Gül'ün sitesinde görmüştüm. Blog dünyasının bana kazandırdığı çok güzel bir insan Gül. Yüreği sevgi dolu ve tariflerine de bu sevgi yansımış olacak ki hepsi de harika. Ben de hiç tereddüt etmeden denedim ama başlıklarını abartmışım biraz:))
Sonuç, çayınızın yanında ağızda dağılan nefis kurabiyeler...



MALZEMELER:
  • 1 yumurta(akı içersine,sarısı üzerine),
  • 1 tatlı kaşığı şeker,
  • 1 tatlı kaşığı sirke,
  • 2 çay kaşığı tuz,
  • 100 gr tereyağı (oda sıcaklığında),
  • 1 çay bardağından minicik az sıvıyağ,
  • 4 yemek kaşığı yoğurt,
  • 1 çay bardağı beyaz peynir,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • Aldığı kadar un(yumuşak bir hamur olacak).

YAPILIŞI:

  1. Tüm malzemeyi yoğurup yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  2. Hamurdan bir parça koparıp başlıklarını yapmak için ayırıyoruz.
  3. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz.
  4. Ayırdığımız parçadan da minik yuvarlaklar yapıp kurabiyelerin üzerine yerleştiriyoruz.
  5. Yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Pazartesi, Kasım 05, 2007

KATMER POĞAÇA


Bu poğaçaların tarifi Mutfak Güncesi'nden. Sanırım blog dünyasında denemeyen kişi sayısı da oldukça az. Çok nefis bir poğaça oluyor. Denemeyenlere duyrulur:))


MALZEMELER
  • 1 su bardağı süt,
  • 1 çay bardağı sıvıyağ,
  • 1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne),
  • 20 gr yaşmaya (veya 1 yemek kaşığı kurumaya),
  • 2 çay kaşığı tuz,
  • 2 çay kaşığı tozşeker,
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı kullandım)

Arasına;

  • 75 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşatılmış),
  • 100 gr beyaz peynir

YAPILIŞI

  1. Mayayı çok az ılık suyla eritin.
  2. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur yapın.
  3. Mayalanmasını beklemeden 8 parçaya ayırın.
  4. Her parçayı tabak büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde sürün.
  5. Hamurları üstüste dizerek, her parçada bu işlemi tekrarlayın.
  6. En üsttekine yağ sürmeyin.
  7. Üstüste dizilmiş hamurları fazla ezmeden yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyütün.
  8. Sigara böreği sarar gibi kesip, arasına peynir koyarak sarın.
  9. 30-40 dakika mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin.