Salı, Temmuz 31, 2007

DAMALI PASTA





Artık davet yemeklerimin tarifine geçmemin zamanı geldi sanırım. Daha önce vermeyi planladığım fakat kızımın 10 gündür süren ve daha da sürecek gibi görünen rahatsızlığından dolayı ertelediğim tariflerime damalı pasta ile başlamak istedim. Maalesef suların azalması ve kirlenmesi ne kadar dikkat etsek de hasta ediyor, sanırım çok daha sıkıntı çekeceğiz bu konuda. Suların aktığı bu son günde neler yapsam diye planlamaktan kendimi alamıyorum. Ne de olsa uzun bir süre musluktan akışını göremeyeceğiz. Gördüğümüzde de bkullanamayacağımız kadar kirli olacak maalesef. Umarım suyumuza kısa sürede kavuşuruz deyip tarife geçiyorum.


Hamur için:

  • 2,5 su bardağı un,

  • 1 paket vanilya,

  • 1 paket kabartma tozu,

  • 2 su bardağı toz şeker,

  • 3 yumurta,

  • 1 çay bardağı sıvıyağ,

  • 1 su bardağı süt,

  • 2 çorba kaşığı kakao,

  • 50 gram ince çekilmiş ceviz içi.

    İç malzeme için:



  • 600 gram labne peyniri,
  • 1 su bardağı pudra şekeri,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 su bardağı krema,
  • 1 kahve fincanı süzme yoğurt,
  • 1 paket bitter çikolata,

  • 1 çorba kaşığı kakao,

  • 1 paket kıvam artırıcı.

    Üzeri için:
  • 160 gram bitter çikolata,
  • 15 gram tereyağı.



YAPILIŞI:





  1. Kek tabanı için şeker ve yumurtaları çukur bir kapta mikserle köpük köpük olana kadar çırpın.

  2. Yağ, süt ve kakaoyu ekleyip 5-6 dakika daha çırpın.
  3. Karışımın bir bardağını ayırın.
  4. Un, vanilya kabartma tozunu karışıma ekleyip düzgün bir kıvam elde edinceye kadar çırpın.
  5. Ceviz içini de ekleyip karıştırın.

  6. Hamuru çapı 22-25 cm. kelepçeli bir kalıba döküp önceden ısıtılmış 180 derecede 20 dakika pişirin.

  7. Fırından alıp 10 dakika bekledikten sonra önceden ayırdığınız sosu üzerine gezdirerek dökün.

  8. Pastayı soğumaya bırakın.

  9. İkinci katı için bitter çikolatayı benmari usulü eritin.
  10. Krem peynir, krema, pudra şekeri, vanilya ve süzme yoğurdu bir kapta mikserle krema kıvamına gelene kadar karıştırın.

  11. Karışımın üçte birini bir kaba ayırıp eritilmiş bitter çikolata ve kakaoyu ekleyip karıştırın.
  12. Çikolatalı karışımı sıkma torbasına aktarıp buzdolabında yarım saat bekletin.
  13. Kek soğuyunca üzerine beyaz karışımı ve çikolatalı karışımı sıkma torbası yardımıyla şekil vererek yayın. Buzdolabında 6 saat bekletin.

  14. Pastanın üzerini süslemek için çikolata ve tereyağını benmari usulü eritin. Ilınınca pastanın üzerine gezdirin. Pastayı buzdolabında yarım saat daha bekletin.

Cuma, Temmuz 20, 2007

DAVET YEMEKLERİM

Ve yeni evim de yeni davetlerime başladım. Arkadaşları evimde ağarlamayı çok özlemişim. Yeni lezzetler denemeyi de. Daha taşınır taşınmaz arkadaşlarımı çağırdım mutfaktan çıkamadım bile. Ama kızım yokken herşey çok zevkli ve kolaydı şimdi mutfak o kadar zevkli gelmedi. Çünkü sürekli tepeme dikilip ilgi isteyip durdu. Sanırım çocuk olunca yemek yapmak da mümkün olmuyor. Dayanamayıp eşimle parka gönderdim kızımı yoksa asla bitmeyecekti hazırlığım. Hafta sonu boyunca üç grup misafir ağırladım. Neyse ki herkese yetecek kadar hazırlık yapmışım. Sadece bir iki ekleme yaparak hallettim. Biraz zevkten öte koşuşturma gibi oldu ama yeme kısmında zevkini çıkardım neyseki. Tariflerini de ileriki günlerde teker teker yazacağım.





DAMALI PASTA







DİLİM BÖREK





MAHLEPLİ POĞAÇA













OTLU PEYNİR TOPLARI







SUCUKLU BÖREK
MANTARLI ENDİVYEN SALATASI





SEMİZOTU SALATASI






LAVANTALI KURABİYELER






MISIRLI PİRİNÇ TOPLARI


Pazartesi, Temmuz 16, 2007

YE#24: LİMONLU CHEESECAKE

Öyle bir koşuşturmaca içinde geçirdim ki iki haftayı etkinlik tarifimi araya nasıl sıkıştırabildim anlayamadım:)) Bir gün gecikmeli de olsa yayınlayabildim. Sevgili Limonçiçeği etkinliğimizin ev sahibesi idi bu ay.

Yoğunluğumun sebebine gelince yeni evime taşındım ve kızıma kreş aradım ve bitkinim. Kreş bulmanın bu kadar zor olabileceğini bilmiyordum. Geçici de olsa bir yer buldum umarım daha güzel bir kreş ayarlayabilirim. O nedenle de e maillerinize gereken hızda cevap verememiş olabilirim. Artık iş yerimden idare etmye çalışacağım eve internet bağlanana kadar.
Tek kişilik odadaki hayatıma bu kadar alışacağımı hayal edemezdim. Kocaman bir ev tutmama rağmen yadırgama dönemindeyim. Zaten yeni oluşumlara ve yerlere alışmaktaki zorluklar çekmem bezdiriyor bazen beni. Sanırım en sevmediğim yönüm de bu.


MALZEMELER
  • 200 gram petibör bisküvi,
  • 3,5 çorba kaşığı eritilmiş margarin veya tereyağı,
  • 2 su bardağı süzme yoğurt,
  • 1 kutu krema,
  • 1 kutu labne peyniri,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 6 adet yumurta,
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası,
  • 2 çorba kaşığı limon suyu,
  • 1 adet limonun rendelenmiş kabuğu,
  • 2 paket vanilya.

    Sos için:
    · 250 gram bitter çikolata,
    · 1 paket vanilya,
    · 2 çorba kaşığı su.

    YAPILIŞI:

    1. Bisküvileri mutfak robotunda toz haline gelinceye kadar çekip eritilmiş margarin ile karıştırın. Karışımı kalıba kaşıkla bastırarak yayın.
    2. Kalan malzemeleri mikserle çırpıp bisküvili karışımın üzerine dökün.
    3. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana dek yaklaşık 35 dak pişirin.
    4. Fırından alıp kalıptan çıkarmadan en az 3 saat buzdolabında bekletin.
    5. Sosu hazırlamak için çikolatayı benmari usulü eritin. Eridikten sonra vanilya ve suyu ekleyip hızlı şekilde karıştırın.
    6. Buzdolabından çıkardığınız keki dilimleyip üzerine sosunu dökerek servis yapın.

Pazartesi, Temmuz 02, 2007

GÖNÜL DOSTLARI KURALARI BELLİ OLDU

Arkadaşlar etkinlik başvurularımız sonuçlandı ve kuralar çekildi. 3 kişi hariç bilgileri e mail adreslerinize gönderdim. Adres sorunu olduğu için bildiremediğim arkadaşlara da en kısa zamanda bilgileri ulaştıracağım. Güzel bir etkinlik olmasını diliyorum. Çok yoğun bir dönem geçirdiğim için bir yanlışlık ya da eksiklik yapmış olabilirim. Bir sorun olursa haberlerinizi bekliyorum.