Cuma, Mart 30, 2007

YEDİ TAHILLI KAHVALTI EKMEĞİ


Uzun zamandır ekmek yapamadığım için büyük bir hasretle kolları sıvadım ve kahvaltı için sıcacık ekmek yaptım. Biraz işin kolayına kaçtım ama sonuçta güzel kokan ekmeklerden yeme şansımız oldu. Söke Unun hazır tahıl karışımlarından kullandım. Sağlıklı ve lezzetli ekmekler kahvaltıda bize eşlik etti. Gerçi annemlerde kaldığımdan ve onların da değişik tatlara soğuk bakmalarından dolayı pek ilgi görmedi ya.. Beyaz ekmek dışında bir lezzete kapalılar maalesef. Artık kendi evime taşınınca eşimle kızıma bol bol yaparım.
MALZEMELER:
  • 500 gram söke yedi tahıllı un karışımı,
  • Bir paket kuru maya (un karışımının içinde çıkıyor),
  • 1 su bardağı süt,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Su.

YAPILIŞI:

  • Un, şeker, tuz, maya, süt ve yeteri kadar suyu karıştırıp hamur yapıyoruz. Su ve süt ılık olacak.
  • Bir sasat üzerini hafif yağlayarak kapatıp mayalandırıyoruz.
  • İstediğimiz büyüklükte bezelere ayırıp yuvarlıyoruz.
  • Tepsiye dizip yarım saat daha hamur iki katı büyüklüğe gelene kadar mayalandırıyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında pişiriyoruz.

Çarşamba, Mart 28, 2007

KIYMALI LAZANYA


Kardeşim birgün lazanya isteyince uzuuun bir maceranın başlayacağını bilmiyordum. Tabi yaparım deyip lazanya almaya kalkana kadar. Meğer lazanya bulmak bir hayli zor ve meşakkatliymiş. Eşim burası Ankara bulamazsın dediğinde gülmüştüm ama O da haklıymış. Evet arkadaşlar Ankara'da lazanya bulmakta çok zorlandım. Önce Kızılay'daki büyük marketlerde başladım. Sonra belki vardır deyip oturduğum semtte sordum. Hatta marketlerin birinde reyondaki bayan " Lazanya ne ki?" deyip başka bir arkadaşını çağırınca ne kadar zor bulunduğunu anladım. Oysaki sıradan bir makarna çeşidi olarak biliyordum ben lazanyayı. . Bir markette de sadece iki markanın ürettiğini ve kendi marketlerine verdiğini öğrendim. Ama onlarda da bulamadım.Çevreme haber saldım, aklıma koymuştum yapmam gerekirdi. Ve büyük an geldi, arkadaşım bulmuş ve benim için almıştı. Bu mücadele sonrasında yapıp yiyebildik nihayet, 2-3 haftanın sonunda. Belki de daha fazla olmuştur.
MALZEMELER:
  • Bir paket lazanya,
  • 1/2 kilo kıyma,
  • 1 paket (500 gram) kaşar rendesi,
  • 1-2 adet kuru soğan,
  • 1 yemek kaşığı salça,
  • Zeytinyağı,
  • Tuz,
  • Karabiber.

Beşamel sos:

  • 3 tepeleme yemek kaşığı un,
  • 1 litre süt,
  • 1 çay kaşığı muskat rendesi,
  • Tuz.

YAPILIŞI:

  1. Soğanı yemeklik doğrayın ve soteleyin.
  2. Kıymayı ekleyip pişirin. İsterseniz bezelye, havuç vb. koyabilirsiniz. Ben sadece kıyma kullandım.
  3. Bir tencereye unu ve sütü çırpma teli ile karıştırarak kaynatın. Ocaktan alıp tuz, karabiber ve muskat rendesini ekleyin.
  4. Benim aldığım lazanyada haşlamanıza gerek yoktur yazdığı halde işimi şansa bırakmamak için 3-4 dakika haşladım.
  5. Tepsiye önce beşamel sosdan koyup, üzerine kıymalı harcı yayın.
  6. Üzerine lazanya yaprakları ile kaplayın.
  7. Tekrar sos, kıyma ve kaşar rendesi koyup lazanyaları dizin.
  8. Malzemeler bitene kadar bu şekilde devam edip en üste lazanyaları dizip bol kaşar rendesi serpin.
  9. Fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-30 dakika pişirin.
  • Karabiber.

Cuma, Mart 23, 2007

PORTAKAL SOSLU KEREVİZ


Uzun süredir kereviz yemeği yapmamıştım. Genellikle salatasını yapıyordum. Haftasonu eşim gelince kereviz yapmaya karar verdim. Sonuç çok güzeldi ki eşim de beğendi. İnsanların neden kereviz sevmediğini hiç anlamıyorum doğrusu. Kızım bile bayıldı. Kızımı ilk tanıştırdığım gıdalar sebzeler olduğu için belki de çok seviyor sebze yemeklerini. Umarım hep böyle gider.
Portakal suyu da kerevize çok yakışıyor. Hem renk olarak hem de lezzet olarak farklılık ve güzellik katıyor.
MALZEMELER:
  • 2 adet kereviz,
  • 2 adet patates,
  • 1 adet havuç,
  • 1 adet kuru soğan yada 6-7 tane arpacık soğan,
  • 1 su bardağı portakal suyu,
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Tuz,
  • Karabiber.

YAPILIŞI:

  1. Kereviz ve patatesleri soyup doğrayın ve limonlu suda bekletin.
  2. Arpacık soğanları ya da yemeklik doğradığınız kuru soğanı zeytinyağında soteleyin.
  3. Pişme sırasına göre önce halka halka doğranmış havuçları ekleyip 1-2 dakika soteleyin.
  4. Kereviz ve patatesleri süzüp ekleyin. Ve bir kaç dakika soteleyin.
  5. Portakal suyunu ekleyin. Yeterince su da ekleyip tuzunu ve karabiberini ekleyin.
  6. Yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.

Cuma, Mart 16, 2007

YE# 20: KAZAYAĞI KAVURMASI VE KÖREMENLİ PİLAV

Bu ayki etkinliğimizin sonuna geldik ve benim de bayıldığım bir konuda otlarla yapılan yemeklere ev sahibeliğini Sevgili Asya yapıyor. Bu kez etkinliğe geç kalmamak için konu belirlenir belirlenmez kollarımı sıvadım. Öncelikle eşime telefon edip Muğla pazarından bana bir sürü ot al dedim. O da otları alıp arkadaşlarından da nasıl yapıldığını öğrenip 8 saatlik bir yolculuk neticesinde bana ulaştırdı. Bu uzun yolculuğa rağmen gayet iyi görünüyorlardı neyse ki. Özellikle sarmaşık istemiştim ama onu alamamış. Daha sonra getireceğine söz verdiği için onu affettim:)) Muğla deyince içim cız etti birden.
Pazara uğrayınca benim çok sevdiğim kırmızı havuçları da almadan gelmemiş. Beni mutlu etmenin yollarını biliyor, zaten küçük şeylerle mutlu olan ben havucu görünce çocuklar gibi neşelendim. Bazı tatlara karşı zaafım var itiraf etmeliyim.
Tam anlamıyla ot seven bir kişiliğe sahip olduğum için doğada gördüğüm her otu yemeye çalışırım. Tabi çocukluk yıllarıma ait otları mutlaka tanır ve yenenleri bildiğim için de toplarım. Muğla'ya gidince baktım ki orada da çok farklı otlar ve tatlar var. Onları da denemekte hiç zorluk çekmedim. Şİmdi ki idealim İzmir'deki otlar. Methini çok duydum ve merak ediyorum.
Kullandığım otlar hakkında da kısa bilgi verip tariflerime geçiyorum. Kazayağı hoş aromatik kokulu bir bitki. Genellikle kavrulup sarımsaklı yoğurt dökülerek yeniyor. Ya da bulgurla pişirilerek yeniliyor. Bunu denemedim ama çok lezzetli olduğunu söylüyorlar.
Köremen ise yabani sarımsak olarak da bilinen keskin bir aroması olan bir bitki. Ve istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Ot kavurması yapılabildiği gibi makarna, pilav vb. yemeklerde de aromasından faydalanabilirsiniz. Sevgili Tijen de makarnada kullanmış çok da hoş olmuş.

KAZAYAĞI KAVURMASI

Su kazayağını güzelce yıkayıp doğrayın. Zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğanı pembeleştirin ve doğradığınız otları ekleyip çok hafif kavurun. Fakat çok pişmemesine dikkat edin, iyice ölmeyecek. Hafif kavurup ateşten alın. Sarımsaklı yoğurt hazırlayın ve yemeğimiz soğuyunca üzerine dökün. Üstüne de yağda kızdırdığınız kırmızı biber ya da sade zeytinyağı gezdirin. Ben nane de gezdirdim. Ayrıca bu ot kavurmasına başka otlar da ekleyip karışık yapabilirsiniz.

KÖREMENLİ PİLAV

Bu pilavı tamamen kendi damak tadıma göre uydurup yaptım. Tencerede yağı ısıtıp küçük doğradığımız köremeni soteliyoruz. Pirincini ekleyip kavuruyoruz. Suyunu, tuzunu ekledikten sonra önceden haşladığımız yeşil mercimekleri de ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Mısırını servis yaparken ekledim. Renkli ve lezzetli bir pilav oldu.

Pazar, Mart 11, 2007

KAPARİ EZMESİ



Ne zamandır tarif ekleyemiyordum, hiç fırsatım olmadı yemek yapmaya maalesef. Kızım rahatsızdı, ben de onun başında. Malum çocuklar hasta olunca hayatınız allak bullak oluyor. Neyse ki toparlamaya başladı. Ben de tarif eklemeye..


Kapari nedir diyenler için biraz bilgi vermek istiyorum. Kapari Gebereotunun çiçek tomurcuklarıdır. Kedi Tırnağı, Kargakavunu, Menginik, Keper, Devedikeni, Kepere, Gepere gibi isimlerle de tanınır. Gebereotnunun kök kabukları idrar söktürücü ve kabızlık gidericidir. Çiçek tomurcuklarında ise bol miktarda vitamin ve protein vardır (fosfor, demir,protein, selüloz,lipid). Miktarları da küçümsenemeyecek kadar fazladır.


Kullanım alanları: Balık, et, pizza, turşularda garnitür olarak kullanılır.


Ayrıca ihraç ürünü olarak da çok kıymetlidir. Erezyonu önlemede yararları vardır.
Aslında kaparili dip sos yapacaktım ama malzemelerde eksiklik vardı. Artık ezme ile idare edeyim dedim. Bir ara yapıp sizinle paylaşacağım.

MALZEMELER:




  • Kapari,


  • Zeytinyağı,


  • Sarımsak,


  • Tuz.


YAPILIŞI:


  1. Tüm malzemeyi karıştırıp robottan geçiriyorsunuz. Bu kadar kolay.