Perşembe, Ekim 19, 2006

KEREVİZ SALATASI


Bir bayramı da geçirdik bugün itibariyle. Tekrar işlerimize ve koşuşturmalarımıza döndük. Aslında artık bayramlar benim için çok anlam ifade etmiyor, sıradan geçiyor çünkü. Tek sevindiğim kısmı eşim ve kızımla daha fazla vakit geçirmek oldu. Bol bol gezdik. Umarım sizler de güzel vakit geçirebilmişsinizdir. Bayram sonrası size vermek istediğim ilk tarif kereviz salatası. Kereviz yemeğini sevmeyenler için ideal bir tarif, hem de kolay.

MALZEMELER:

  • 2-3 kereviz,
  • 3 su bardağı yoğurt,
  • 3 çorba kaşığı mayonez (zevkinize göre miktarını artırabilirsiniz),
  • tuz,
  • karabiber.

YAPILIŞI:

  1. Yoğurt ve mayonezi derin bir kapta karıştırın.
  2. Kerevizleri yıkayıp soyun. Rendeleyin ve bekletmeden yoğurdun içine alıp karıştırın. Ben rendeleme işi bitmeden sık sık karışıma ekleyip karıştırıyorum. Aksi halde kararır.
  3. Tuz ve karabiber ekleyip iyice karıştırın. Servis tabağına alıp süsleyin.

KABAK VE HAVUÇ SALATASI


Salata deyince hayatıma bir renk ve güzellik doluyor. Yemeği güzel gösteren zenginleştiren sade ama güzel bir yiyecek. Ne yersem yiyeyim yanında salata çeşidi yemeyi seviyorum. Bugün de evdeki sebzeleri değerlendirmek için yaptığım kabak ve havuç salatasını sizlerle paylaşmak istedim.

MALZEMELER:

  • 2 adet kabak,
  • 2 adet havuç,
  • 2 su bardağı yoğurt (ben göz kararı koyuyorum),
  • 3-4 yemek kaşığı mayonez,
  • zeytinyağı,
  • tuz,
  • karabiber.

YAPILIŞI:

  1. Kabak ve havuçları soyup rendeleyin.
  2. Tavaya zeytinyağını koyup rendelediğiniz sebzeleri yumuşayıncaya kadar soteleyin. Önce havuçları bir süre soteleyip kabağı sonra ekleyin. Pişme süreleri farklı olduğu için.
  3. Soğuyunca yoğurt, mayonez, tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın.

Pazartesi, Ekim 16, 2006

YE#15 :ZERDE


Yemek etkinliğine ilk katılışım, o yüzden benim için heyecanlı bir ilk. Ev sahibemiz Dersaat'e teşekkür etmek istiyorum. Bu etkinlikte çoğumuzun tadını unuttuğu belki de hiç tadını bilmediği bir tatlıyı yapmak istedim. Osmanlı mutfağında çok yapılan Zerde günümüzde de Safranbolu'da yapılıyor. Gezmek için gidenler mutlaka tatmışlardır.

MALZEMELER:
  • 1 gram safran,
  • 100 ml. gülsuyu(1/2 su bardağı),
  • 1/2 su bardağı pirinç,
  • 125 gram mısır nişastası,
  • 10 su bardağı su,
  • 4 su bardağı tozşeker,
  • süslemek için kuş üzümü.

YAPILIŞI:

  1. Safranı 7-8 saat önceden gülsuyunda ıslatın.
  2. Pirinci yıkayıp süzün ve ılık suda 15 dakika ıslatın.
  3. Pirinci 8 su bardağı su ile yumuşayıncana kadar pişirin.
  4. Safranı süzüp gülsuyunu karışıma ekleyip bir taşım kaynatın.
  5. Tozşekeri ekleyip eriyene kadar karıştırın.
  6. Pirinç ununu 2 su bardağı su ile inceltip sürekli karıştırarak karışıma yavaş yavaş ekleyin.
  7. Bir taşım kaynatıp ateşi kısıp kıvamı koyulaşana kadar pişirin.
  8. Kaselere boşaltıp soğuyunca suda bekletilip şişirilmiş kuş üzümü ile süsleyin.

Perşembe, Ekim 12, 2006

MANTARLI BÖREK




Bir kaç gün önce iftarda ne yapsam derken arayıp buldum börek tarifini. Diğer yemeklerle uğraşınca böreğe fazla zaman ayıramazdım o nedenle pratik olsun diye yaptım. İç malzemesi zengin olduğundan sanırım lezzetli oldu. Zaten mantarın girdiği herşey lezzetlidir benim gözümde. Eşim de benim yemeklerimi çok özlemiş, ancak ayda birkaç gün yiyebildiği için. Bugün geliyor, ona güzel yemekler hazırlamak istiyorum. Neyse ki bir hafta kadar kalacak, kızım da çok sevinecek bu işe....


MALZEMELER:
  • 10 adet milföy hamuru,
  • 1 yumurtanın sarısı,
  • 3 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi.

İç Malzemesi:

  • 300 gram haşlanmış mantar,
  • 3 sivri biber,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 2 çorba kaşığı tereyağı,
  • 300 gram kıyma,
  • 2 adet domates,
  • karabiber,
  • kekik
  • tuz.

YAPILIŞI:

  1. İnce doğranan soğanları tereyağda kavurun, mantar ve biberleri de kıyıp ekleyin. Ben mantarları limon suyu ve tuz eklenmiş suda haşladım. Görüntüsü de güzel oldu.
  2. Kıymayı ekleyip 1-2 dakika kavurun. Biraz kavrulunca rendelenmiş domates, tuz, karabiber ve kekik ilave edip karıştırın.
  3. Ateşten alıp soğumaya bırakın.
  4. Milföyü unlayıp merdane ile ince bir şekilde açın.
  5. Mantarlı soteyi yufkanın üzerine yayın ve rulo şeklinde sarın. Daha sonra hamurun iki ucunu içeri doğru birleştirin.
  6. Üzerine yumurta sarısı sürüp kaşar rendesi serpin. Ben kaşar sevdiğim için biraz fazla serptim.
  7. Önceden ısıtılmış 180 derecede 25-30 dakika pişirin.

Cumartesi, Ekim 07, 2006

PEYNİRLİ POĞAÇA

Bugün tarifleri ardı ardına yazıyorum. Bir süredir birikmişti, vakit bulup yazamamıştım. Bu tarifi yapalı bir aydan fazla oldu.
Sabahları uyandığımda eğer işe gitmiyorsam o gün, kahvaltı için hamurişi yapmak isterim hep. Ya poğaça ya börek... Evdekiler geç kalktıkları için vakit de oluyor yapmaya. BU poğaçayı da böyle bir sabah yaptım. Bir nevi sürpriz olsun hem de. Düşündüm de beni de biri sabah sıcak poğaça ile karşılasa çok mutlu olurdum.

MALZEMELER:
  • 125 gram margarin,
  • 1 su bardağı yoğurt,
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ ( margarin yerine de sıvıyağ koyabilirsiniz),
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 3,5 su bardağı un,
  • 1 kabartma tozu.

İÇ MALZEMESİ:

  • 1 yumurta akı,
  • 1 su bardağı peynir,
  • 1/2 demet maydanoz.
  • ÜZERİNE:
    1 yumurta sarısı,
  • susam, çörekotu.

YAPILIŞI:

  1. Hamur malzemelerini karıştırıp iyice yoğurun.
  2. Parçalar koparıp yuvarlayın ve içine peynirli karışımdan koyup şekil verin.
  3. Üzerine ymyrta sarısı sürüp çörek otu ya da susam serpin.
  4. 175 derece fırında 20-30 dakika pişirin.

CANIM ARKADAŞIM İLKER'İN DÜĞÜNÜ

Sevgili arkadaşım İlker 9 Eylül'de Şengül ile evlendi. Biz de arkadaşları olarak yanındaydık. Düğünler(kendi düğünümüz hariç) çok zevkli ve eğlenceli oluyor. Gelin ve damat kıyafetlerinin içinde bunalırken ve hareket edemezken biz dışarıdan bakıp güzel vakit geçirebiliyoruz. Okul arkadaşlarımızın de çoğunluğu oradaydı. Uzun süren ayrılıktan sonra hasret giderdik, son durumlarımız hakkında bilgiler verdik. Bu açıdan da çok güzel bir gün oldu. Evlenenler, çocuğu olanlar, iş değişiklikleri, daha neler neler... Koskoca bir aile gibiydik.

Özellikle arkadaş grubumuz gittikçe büyüyor. Bu da çok hoşuma gidiyor doğrusu. Önce eşlerimiz katıldı gruba sonra da çocuklar dahil olmaya başlandı. Henüz iki tane çocuğumuz katıldı ama bir iki seneye kadar bu sayı hızla artacağa benziyor.

Nikaha erken gitmek için arkadaşlarla sözleştik ama her zaman ki gibi randevumuza geç kaldılar. Benim arkadaşlarımın çoğu böyledir. Benim gibi dakik bir insan için zor oluyor ama ne yapayım ben onları böyle seviyorum. Ama düşünmeden de edemiyorum neden ben:)) Her şeye rağmen nikaha az da olsa erken gidip arkadaşlarımla vakit geçirebildik. Kızımı da çimenlere bıraktım, doğanın tadını çıkarsın diye. Biz de Züleyha ve Elçin'le banklara serilip onu izledik. Yazın son sıcak günlerinin de tadını çıkardık bir yandan da. İlkerciğim sana ömür boyu mutluluklar diliyorum. Güzel şeyleri hakeden nadir insanlardan birisin. Umarım herşey istediğin gibi olur.

Perşembe, Ekim 05, 2006

CARAWAY SCONES :KARA KİMYONLU (KİŞNİŞLİ) ÇÖREK


Bu tarifi yabancı bir yemek sitesinden almıştım ama hangi ülkeye ait olduğunu kaydetmemişim. Benimki biraz aceleye geldiği için şekli tam istediğim gibi olmadı ama tadı çok güzeldi. Daha özenli yaptığınızda hem görüntü hem lezzet çok güzel oluyor.

MALZEMELER:

  • 2 fincan un,
  • 4 1/2 yemek kaşığı toz şeker,
  • 2 yemek kaşığı kabartma tozu,
  • 2 yemek kaşığı kara kimyon (kişniş) tohumları,
  • 1/2 yemek kaşığı tuz,
  • 1/4 fincan tereyağı,
  • 1 yumurta,
  • 2/3 fincan süt.

YAPILIŞI:

  1. Bir kapta un, şeker, kabartma tozu, kişniş tohumları ve tuzu karıştırın.
  2. Tereyağını küp küp kesin.
  3. Başka bir kapta yumurta ve sütü çırpın. Ve un karışımına ekleyip yoğurun.
  4. Düz bir zemine un serpin ve hamuru 6-8 kez yoğurun.
  5. Yağlanmış bir kalıba veya tapsiye yayıp bıçakla sekiz parçaya bölün.
  6. Önceden ısıtılmış 180 derecede 17-22 dakika pişirin.

Çarşamba, Ekim 04, 2006

TARÇINLI ÇÖREK


Erkek kardeşimin kurabiye istediği bir gün yaptım tarçınlı çöreği. Portakal Ağacı'ndan aldım tarifi de. Çok güzel bir çörek çıktı böylece. Tarifi de orjinalinden fazla uzaklaşmadan Portakal Ağacı'nda olduğu şekliyle yayınlıyorum.

MALZEMELER:

  • 6,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5,5 silme yemek kaşığı ayçiçek

yağı/tereyağı/margarin

  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı limon rendesi
  • 3 su bardağı un (3,5 cup/450gr)
  • 2 tatlı kaşığı toz maya (veya 1 paket yaş maya)
  • 1 su bardağı süt (oda sıcaklığında)
  • tarçın şekeri: 6 yemek kaşığı toz şeker+1,5 yemek kaşığı tarçın
    hazırlanması:
    yaş maya kullanıyorsanız mayayı sütte eritin.
    şekeri, tuzu ve yağı mikserin orta hızında karıştırın. (veya uzun saplı metal bir kaşıkla karıştırın)
    yumurta ve limonu ekleyip karıştırın. unu ve mayayı ilave edin. (toz maya kullanıyorsanız bu aşamada mayayı ve sütü ekleyin. mayayı direkt unla karıştırmak benim gözümü korkuttuğu için ben önce unu malzemelerin üzerine serptim. diğer malzemelerle karışmayacak biçimde havuz açıp mayayı oraya döktüm.) hamur toparlanana kadar yoğurun. (yaklaşık 10 dakika) bu aşamada biraz un veya bir miktar süt eklemeniz gerekebilir.
    hamurun üzerini yağlanmış bir streç ile kapatıp oda sıcaklığında 2 saat bekletin.
    hamur açacağınız yüzeye biraz yağ sürün. hamuru bir merdane yardımıyla arada üzerine un serperek kalınca bir dikdörtgen şeklinde açın. hamurun üzerine tarçın şekeri serpin. (isterseniz üzerine dövülmüş ceviz ve üzüm de serpebilirsiniz). hamuru rulo gibi sarın ve yaklaşık 12 parçaya kesin.
    çörekleri yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı dizin. oda sıcaklığında 70-90 dakika bekletin. (ısıtılıp kapatılan fırında 30 dakika) bu aşamada çöreklerin orta bölümleri kabarıp yükselmeye başlayacaklardır. (isterseniz bu aşamadan sonra buzdolabına koyup 2 gün saklayabilirsiniz. ancak pişirmeden 3-4 saat önce buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığında bekletin.)
    fırını 175C'ye getirin. tepsiyi orta göze koyup 20-30 dakika pişirin.
    glazür için 3,5 bardak pudra şekerini bir kaseye dökün. 1 tatlı kaşığı limon suyu, 6 yemek kaşığı ılık süt ekleyin. tüm şeker eriyene kadar hafifçe karıştırın. (süt az gelirse azar azar ekleyin) çörekler ılınınca glazürü üzerlerine bir çatalın uçları ile sürün. (veya elinize bir eldiven geçirip parmağınızın uçları ile de damlatabilirsiniz.)