Cuma, Haziran 30, 2006

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE

Kurabiye krizim tutmuştu yine baktım dolapta damla çikolatası var değerlendireyim dedim. Genelde eşimin krizi tutardı, körle yatan şaşı kalkıyor. Yanında sıcak bir bardak çay ya da bir fincan kahveyle ne güzel gidiyor akşam üzeri dinlenirken ya da sohbet ederken. Ah bir de arkadaşlarım olsaydı. 7 aydır onlardan uzaktayım yakında görüşeceğiz az kaldı. Her ne kadar Ankara'yı özlemesem de arkadaşlarımı göresim geldi.

MALZEMELER:
  • 1/2 paket margarin,
  • 1 yumurta,
  • 3 kahve fincanı toz şeker,
  • 2 kahve fincanı yoğurt,
  • 1 tatlı kaşığı tarçın,
  • 4 su bardağı un,
  • 1 kabartma tozu,
  • istediğiniz kadar damla çikolata.

YAPILIŞI:

Oda sıcaklığında yumuşamış margarin ile şekeri iyice yoğurun. Yumurta ve yoğurdu ekleyip yoğurun. Sonra elenmiş un, kabartma tozu ve tarçını ekleyip iyice yoğurun. En son damla çikolataları ekleyip karıştırın, şekil verip yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-30 dakika pişirin.

LORLU DİP SOS


Bazen canınız yemek yapmak istemez de atıştırmak istersiniz ya da misafirlerinize kanepe hazırlamak istersiniz ya işte o zaman dip soslar imdadınıza yetişiyor. Kolay ve hızlı hazırlandığı için de acil durumlarda iyi oluyor. Ben de bu sosu yemek yapamadığım bir zamanda patlıcan ezme ve Antep ezme ile kombinasyon yapıp bir öğünü atlattım.

MALZEMELER:
  • 1 kase lor peyniri,
  • 2 sivri biber (bir tane kullandım, biber de büyüktü zaten),
  • 2 diş sarımsak,
  • bir tutam maydanoz,
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 2 yemek kaşığı süt (kıvamına göre ayarladım),
  • bir tutam taze nane (kurusunu da koyabilirsiniz),
  • tuz,
  • karabiber.

YAPILIŞI:

  • Bir kaba loru alın. Biberleri, maydanozu ve naneyi ince doğrayın. Lorun üzerine ekleyin. Zeytinyağı, süt, tuz, ezilmiş sarımsak, karabiberi de ekleyip güzelce karıştırın. Ben hepsini robotta çektim daha güzel oldu. Sonra da kanepelik ekmeklerin üzerine ya da ekmek dilimlerinin üzerine sürüp yiyebilirsiniz.

Salı, Haziran 27, 2006

AVAKADO SALATASI

Avakado bildiğimiz meyvelerden çok farklı özellikler taşıyor. Ancak salata, sos, garnitür vb. olarak tüketilebilen, direkt yemeye kalktığınızda sizi hayal kırıklığına uğratacak bir meyve. Ben de Avakadoları değerlendirdim son zamanlarda. Buzdolabında uzun süre kalmasına karşılık hiç bozulmamış üstelik kestiğim halde. İleride yaptığım diğer tarifleri de sizlerle paylaşacağım.

MALZEMELER:

  • 1 avakado,
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 1 taze soğan,
  • 1-2 dal maydonoz,
  • 1-2 dal dereotu,
  • 1 közlenmiş kırmızı biber (olmadığı için katamadım),
  • 1 yemek kaşığı limon suyu,
  • 1 tatlı kaşığı köri,
  • 1 yemek kaşığı doğranmış zeytin,

YAPILIŞI:

Avakadoyu soyup çekirdeğini çıkardıktan sonra çatalla ezin. Doğranmış taze soğan, maydonoz, dereotu ve kırmızı biberi ekleyip karıştırın. Sonra zeytinyağı, köri, limon suyunu ekleyip iyice karıştırın. Servis tabağına alıp zeytinle süsleyin.

AK ÇORBA



Bir süredir tarif yazamıyordum bugün bir çorbayla giriş yapayım. Bu tarifi Lezzet Dergisi'nin Osmanlı Çorbaları bölümünden aldım. Hem kolay hem lezzetli. Yayla çorbasına benzemekle beraber tarhun kullandığınız için tadı farklı oluyor. Tarhun Osmanlı mutfağında çok kullanılan bir baharat ya da ot çeşidi. Ankara'da aramadığım yer kalmamıştı en sonunda İstanbul'a gittiğimde Mısır Çarşısı'ndan aldım. İstanbul'a gidip de baharat almamak olmaz.

MALZEMELER:
  • 2 çorba kaşığı pirinç,
  • 4 su bardağı su,
  • 1 yumurtanın sarısı,
  • 1 çorba kaşığı un,
  • 2 su bardağı yoğurt,
  • 60 gram tereyağı,
  • 1 tatlı kaşığı kuru tarhun,
  • 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber,
  • tuz.

YAPILIŞI:

Pirinci yıkayıp süzün. Tencereye alıp 4 bardak su ve tuz ilave ederek yarım saat haşlayın. Pirinçler haşlanırken çorbanın terbiyesi için bir kaseye önce yumurta ile unu alıp, sonra yoğurdu ekleyip iyice çırpın. Karışımı 2 çorba kaşığı suyla inceltip azar zar çorbaya ilave edin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte 15 dakika daha pişirin. Tereyağını tavada eritip tarhunu ekleyin, Çorbaya ilave edip 1-2 dakika daha pişirin.Çorbayı servis kaselerine alın. Taze çekilmiş karabiber ekleyip rendelenmiş havuçla süsleyerek sıcak servis yapın.

Cuma, Haziran 09, 2006

YEŞİL MERCİMEKLİ ERİŞTE ÇORBASI

çorbalar
Başka bir adı vardır mutlaka ama bilmediğim için bu ismi koydum. Çorba yapmayı çok severim ama son aylarda çok nadir yapabiliyorum. Kızımla ilgilenmekten ana yemek yapmaya bile zor vakit oluyor. Ben de çorba yapmaya ara vermiştim. Bazen sıcak sıcak olsa da içsek dediğim bir anda yaptım bunu da. Erişteyi Muğla pazarından almıştım, ev eriştesi. Yeşil mercimekle de buluşunca değmeyin tadına. Önce yağda soğanı kavurup mercimekleri, salçayı ekledikten sonra biraz çevirdim. Suyunu ekleyip mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirdim. Erişteleri ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirdim. Tuz ve karabiber ekledim. Servis yaparken de nane serptim üzerine..

Pazar, Haziran 04, 2006

SÜTLÜ EKMEK

Artık dışarıdan ekmek almamaya çalışıyorum malum. Hele evde bu kadar güzel yapıldığını öğrendiğimden beri. Bu tarifi Hasırsepet'in sitesinden almıştım. Ve sanırım şu ana kadar yaptığım en lezzetli ekmek. Kek yiyor gibi hissettim kendimi. Kahvaltıda sıcak sıcak ne güzel oluyor. Tariften iki ekmek çıkıyor. Yine birini kalıpta diğerini şekil vererek yaptım. Maksat değişiklik olsun. Üzerine de haşhaş serptim( haşhaş da çok evde neye kullanacağımı şaşırdım. Afyonlu arkadaşım Muradiye vermişti. Canım benim yaaa özlemişim arkadaşımı).

MALZEMELER:

1 su bardağı süt (elinizi yakmayacak kadar sıcak olacak),

3 tatlı kaşığı kuru maya,

2 tatlı kaşığı toz şeker,

1,5 tatlı kaşığı tuz,

3 yemek kaşığı sıvı yağ,

1 yumurta+1 yumurtanın beyazı (sarısı üzerine sürülecek),

Aldığı kadar un (yaklaşık 4 su bardağı).

YAPILIŞI:

  1. Süt ile şekeri eritin. Mayayı ekleyip karıştırın.
  2. Kalorifer üzerinde 15 dak. bekletin. Maya iyice şişecek.
  3. Bir kaba un ve tuzu eleyin. İçine yumurtaları, yağı ve süt-maya karışımını ekleyip yoğurun.
  4. Üzerini hafifçe yağlayıp sıcak bir yerde 1 saat mayalandırın.
  5. Tekrar yoğurun. Kalıba koyun veya şekil verin. 30-35 dakika bekletin.
  6. Yumurta sarısını sürüp önceden ısıtılmış fırında pişirin.















Cumartesi, Haziran 03, 2006

KAHVALTILIK EZME


kahvaltılık
Kahvaltıde ne yapacağım derdi çok bende. Renkli olsun, çeşit çok olsun isterim. Benim için çok özel bir öğündür kahvaltı. Sanki günün en güzel saati. Belki de iş güç nedeniyle çok nadir yapabilme şansımız olmasındandır. Hafta sonu da çalıştığım için bazı haftalar hiç yapamadığım kahvaltı. Sadece kahvaltı için değilatıştırma isteğimiz olduğunda da ihtiyacımızıkarşılayacak bir tarif. ANtep ezme de deniliyor bu tarife ama net bir bilgim yok bu konuda.

MALZEMELER:
  • Biber salçası,
  • Domates salçası,
  • dövülmüş ceviz içi,
  • sarımsak,
  • zeytinyağı,
  • sumak,
  • közlenmiş kırmızı biber,
  • sivri biber,
  • pul biber,
  • karabiber,
  • yeni bahar,
  • maydanoz,
  • kuru nane,
  • kuru kekik,
  • kuru soğan.

YAPILIŞI:

Malzemelerin miktarlarını yazmadım çünkü tamamen damak tadına göre koyuyorum. Siz de ona göre ayarlayabilirsiniz. sivri biberleri iytice kıyın.Kuru soğanı da rendeleyip suyunu sıkın. Közlenmiş kırmızı biberleri de kabuğunu soyup kıyın. Bir kaba domates ve biber salçalarından istediğiniz miktarda koyun. sarımsakları da belli olmayacak şekilde dövün ya da doğrayın onu da buraya ekleyin. Biberleri, dövülmüş cevizleri, kuru soğanı,zeytinyağı, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve tüm baharatları da ekleyip iyice karıştırın. İştah açıcı bir karışım oluyor.

Cuma, Haziran 02, 2006

TAŞLIK KAVURMASI

ana yemekler
Çocukluğumdan kalma bir tad olduğundan herhalde severim taşlığı. Babam çok sevdiği için sık sık alırdı biz de alıştık tadına. Sık olmasa da yapıyorum bazen o günleri çağrıştırıyor. Çok anlamlıdır ya çocukluğumuzu hatırlatan tadlar, kokular... O yaşlara duyulan bir özlem herhalde. Yapması da oldukça kolay. Taşlığı eğer temizlenmemiş yeri varsa temizleyip yıkayın. Küçük küçük doğrayın ki iyi pişsin. Zeytinyağında güzelce kavurun. Tuz, karabiber, nane, kekik ve pulbiber ekleyin. İsterseniz başka baharatlar da koyabilirsiniz.

PANKEK

Bu tarifi yabancı bir siteden buldum ama ben kendi damak tadımıza uyarladım, malzeme oranlarını da kişi sayısına göre değiştirdim. Kahvaltıda bugün ne yapsam diye düşünürüz ya hep bu tarif burada imdada yetişiyor. Özellikle kahvaltılık bir tarif. Teatima'ın sitesinde de buna benzer bir Pankek tarifi var. Bir nevi krep tarifine benziyor. Eşim krep olarak baktığı için önce kalın bulup pişmediğini zannetti ama yiyince beğendi tabi.

MALZEMELER:
  • 1 su bardağı peynir(evde lor peyniri vardı onu kullandım),
  • 1 su bardağı süt,
  • 3 yumurta,
  • 1 tatlı kaşığı karbonat,
  • 1 çay kaşığı tuz,
  • 1,5-2 su bardağı un (kıvamına göre ayarladım),
  • pişirmek için sıvıyağ.

YAPILIŞI:

Yumurtanın sarılarını ve akını ayrı yerlere ayırın. yumurta sarıları, peynir ve sütü birlikte çırpın. Un, kabartma tozu ve tuzu da ekleyip çırpın. Yumurta aklarını kar haline gelene kadar mikserle çırpın ve söndürmeden yavaş yavaş tahta kaşıkla hamura karıştırın. Tefon tavada az yağda kaşıkla koyarak krep yapar gibi pişirin.

LORLU TAZE FASULYE SALATASI

salatalar
Pazardan aldığım taze fasülyeden arta kalanları değerlendirmek için bu salatayı uydurdum. Bu arada Ege'de pazarlar çok güzel oluyor. Köylüler taze taze toplayıp satıyor. Doğal oldukları için de lezzetli oluyorlar. Eşim sebze yemezken buraya gelince hepsini yemeye başladı. Fasulyeleri önce haşladım, 15 dakikada haşlandılar zaten. Soğanı doğrayıp zeytinyağında pembeleştirdim. Fasülyeleri de ekleyip biraz kavurdum. Karabiber, kimyon, pulbiber, tuz ekledim. Haşlanmış fasülyenin kokusunu pek sevmediğim için baharat çok koydum. Sonra daha ne koyabilirim diye buzdolabını karıştırırken bol miktarda lor olduğunu gördüm. Peynir çok sevdiğim için ondan da kattım. Balığın yanında garnitür olarak kullandım, değişik oldu.